Historisk arkiv

WTOs situasjonsrapport foran G20-møtet i London

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

WTO presenterte 26. mars sin andre rapport om ”The Financial and Economic Crisis and Trade-related Developments”. Rapporten vil være grunnlag for WTOs generaldirektør Lamys deltakelse på G20-toppmøtet i London 2. april.

Rapporten bekrefter at til tross for den dramatiske globale økonomiske utvikling, med blant annet fall i internasjonal handel for første gang på mange tiår – WTOs prognose er minus 9 prosent i 2009 - har det ikke skjedd en tilsvarende dramatisk utvikling i handelspolitikken. Det er fortsatt ikke tegn til at internasjonal handel står overfor en dramatisk økning av proteksjonistiske tiltak og mottiltak. Det multilaterale handelssystem har foreløpig bestått testen som en voll mot en slik utvikling. Imidlertid er det nye tegn på en viss glidning i gal retning. Selv om det stort sett foregår innenfor rammen av landenes formelle plikter og rettigheter i WTO, er det allikevel en økning av antall forhøyede tollsatser og nye importlisenskrav og en betydelig økt tendens til bruk av anti-dumpingtiltak. Særlig det siste er nytt siden forrige rapport.

Rapporten tilskriver dette tross alt positive situasjonsbildet blant annet den betydelige åpenhet og diskusjon som omgir dagens handelspolitikk. I flere land, blant andre Brasil, Frankrike og USA har debatten i media, i politiske organer og andre lands reaksjoner medvirket til tilbakehold og endog at påtenkte tiltak ikke er iverksatt.

Økte tollsatser?
Rapporten framhever særlig to risikoer i denne situasjon. For det første at land i enda større grad gir etter for det proteksjonistiske presset og benytter seg av den fleksibilitet deres forpliktelser åpner for. I ytterste konsekvens kan for eksempel WTOs medlemsland i snitt doble sine faktisk anvendte tollsatser uten å bryte sine bindinger. I dette perspektiv fremheves at en snarlig avslutning av Doha-runden ikke bare ville sende et utvetydig signal om at medlemslandene er forberedt på å stå imot det proteksjonistiske presset. Det ville også i vesentlig grad begrense landenes reelle frihet til å innføre proteksjonistiske tiltak.

Den andre store risikoen er at det som innføres av i utgangspunktet midlertidige redningstiltak til eget næringsliv kan etterlate en rekke ikke-konkurransedyktige bedrifter og næringer som vil trenge støtte og proteksjonistiske tiltak for å overleve også etter at krisen egentlig er over. Erfaringene fra tilsvarende situasjon og tiltak i 1970- og -80-årene er ikke gode og må ikke gjentas.

Inntil Doha-runden avsluttes anbefaler rapporten en klar forpliktelse fra WTOs medlemmer og observatører (med andre ord også Russland) om ikke å innføre nye handelsbegrensende tiltak eller handelsvridende subsidier.

Les hele rapporten (pdf-versjon)