Historisk arkiv

Styrket innsats mot seksualisert vold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

UD og Kirkens Nødhjelp inngår avtale om flerårig samarbeid

Tirsdag 4. mai signerte ekspedisjonssjef i Avdeling for FN, fred og humanitære spørsmål Geir O. Pedersen og generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Atle Sommerfeldt, en treårig samarbeidsavtale om nødhjelp og tiltak mot seksualisert vold i den Demokratiske Republikken Kongo (DR Kongo).

Ekspedisjonssjef Geir O. Pedersen og generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt

Avtalen har en ramme på 50 millioner kroner, og vil gjelde for perioden 2010 - 2012.

Avtalen er et viktig ledd i oppfølgingen av St. meld 40 om Norsk Humanitær Politikk (2008-2009), hvor det blant annet står at: Norge skal prioritere tiltak mot seksualisert vold, i samarbeid med FN og relevante humanitære organisasjoner, med fokus på rammede land og særlig utsatte grupper.

– Situasjonen i DR Kongo er en av vår tids største humanitære kriser, og fortsetter å ramme kvinner og barn særlig hardt. I løpet av de siste 12 årene med krigføring, har minst 200.000 kvinner blitt utsatt for seksualisert vold. Mørketallene er store. Kvinner som har blitt voldtatt blir i tillegg stigmatisert og ofte utstøtt av lokalsamfunnet. Kirkens Nødhjelp bidrar til at kvinnene får et verdig behandligstilbud, får opplæring og nye muligheter i livet. I tillegg jobber de for å endre holdningene hos lokale og religiøse ledere for å redusere stigmatisering av kvinnene og bidra til likestilling . Gjennom denne avtalen med Kirkens Nødhjelp styrker Norge sin innsats mot seksualisert vold ytterligere, og håper å bidra til en bedre beskyttelse av kvinner og barn i DR Kongo, sier ekspedisjonssjef Geir O. Pedersen i Utenriksdepartementet.

Kirkens Nødhjelp er en viktig samarbeidspartner for Norge. I DR Kongo har Kirkens Nødhjelp hatt nødhjelpsinnsats i en årrekke og jobber gjennom lokale organisasjoner og nettverk. De kjenner forholdene godt og partnerne har stor legitimitet og oppslutning i lokalmiljøet. Dialogen med lokale og religiøse ledere er spesielt viktig i arbeidet for å oppnå holdnings- og adferdsendring.