Historisk arkiv

Melding til Stortinget om den internasjonale kulturinnsatsen - rammer for arbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

På forslag fra utenriksministeren, med utviklingsministeren og kulturministeren som medforslagsstillere, vedtok regjeringen 18. juni 2012 å legge frem en melding til Stortinget om regjeringens utenrikskulturelle innsats.

Meldingen vil ta utgangspunkt i regjeringens hovedmålsettinger innen internasjonalt kulturarbeid: å styrke internasjonaliseringen av norsk kulturliv og samtidig bidra til åpent diplomati og norske interesser, samt bistand til og samarbeid for å styrke kultursektoren i land i sør.

Regjeringens bevilgninger til internasjonalt kultursamarbeid har økt vesentlig siden 2005. Veksten er både en konsekvens av en ekspansiv satsing på kultur, der det har vært lagt stor vekt på å styrke de økonomiske rammevilkårene for kulturlivet, og oppfatningen om at kultur kan spille en betydningsfull rolle i utenriks- og utviklingspolitikken. Denne satsingen har både vært tuftet på ideen om kulturens egenverdi og kulturens betydning for å oppnå andre samfunnsmål.

Globaliseringen er det viktigste utviklingstrekket de siste tjue årene for norske interesser og for det norske samfunnet. Åpent diplomati får økende betydning gjennom globaliseringen – og kulturen har betydning for demokrati, folk-til-folk-samarbeid, likestilling og styrking av sivilt samfunn. Østliggjøring, regjeringens nordområdesatsing, Briks-landenes fremvekst, den arabiske vår og dialogpolitikk generelt er relevant i denne sammenheng.

For kultursektorens del, kan man blant annet si at den digitale utviklingen, økt mobilitet og kulturelt mangfold har bidratt til at norske kulturaktører i økende grad opererer som del av et internasjonalt kunst- og kulturfelt. Internasjonal virksomhet er med på å skape et levende og aktivt norsk kulturliv, og bidrar til å styrke utviklingen av kunstnerisk kvalitet, kunnskap og kompetanse i kultursektoren. Den siste helhetlige behandlingen av kultursamarbeidet med utlandet ble fremlagt for Stortinget i meldingsform i 1987. (Stortingsmelding nr. 13 (1987-1988) «Om Norges offisielle kultursamarbeid med utlandet»). Etter dette har det internasjonale aspektet av delområder i kulturpolitikken blitt drøftet i flere av stortingsmeldingene Kulturdepartementet (KUD) har lagt frem. Kultur i utenrikspolitikken ble omtalt i St. meld. nr. 15 (2008 – 2009) om hovedlinjer i norsk utenrikspolitikk. Det er nå behov for å se den internasjonale kulturinnsatsen under ett.

Rammer for innhold
Stortingsmeldingen vil trekke opp hovedprioriteringene for regjeringens internasjonale kulturinnsats fremover, forankret i både kulturpolitikken og i arbeidet for norske interesser. Herunder skal meldingen:

Vurdere hvordan internasjonaliseringen av norsk kulturliv kan styrkes. Vurdere tiltak som kan forsterke norsk kunst og kulturs posisjon i utlandet.

Meldingen skal drøfte sammenhengen mellom arbeidet for å styrke norsk kulturliv internasjonalt og arbeidet for norske interesser. Meldingen vil drøfte kulturens rolle i utviklingsarbeidet med utgangspunkt i å styrke menneskerettighetene, sivilsamfunnet og økonomisk vekst.

Rammer for arbeidsform
Meldingen skal etter planen fremmes for Stortinget våren 2013. Meldingen legges frem av utenriksministeren, og arbeidet med meldingen ledes av Utenriksdepartementet. Det opprettes arbeidsgrupper mellom UD og KUD på hhv. embetsnivå og statssekretærnivå.

Utenriksdepartementet vil samarbeide med Kulturdepartementet, Miljøverndepartementet og Nærings- og handelsdepartementet om omtalen av områder der departementene har kryssende ansvar.

Det skal hentes innspill til meldingsarbeidet fra eksterne miljøer med erfaring fra internasjonalt kulturarbeid.