Historisk arkiv

Prosjekt for livssynsminoriteter. Status

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

UDs prosjekt mot forfølgelse og diskriminering av livssynsminoriteter har gjennomført en omfattende kartlegging av situasjonen i utvalgte land - og drevet et aktivt påvirkningsarbeid overfor FN. Prosjektet varer fram til februar 2014.

Det politiske bakteppet: Kampen mot forfølgelse og diskriminering av mennesker for deres tro står sentralt i Utenriksdepartementets menneskerettighetspolitikk. Særlig i politisk urolige tider med svak sentralmakt, ser vi at generell usikkerhet og frustrasjon i hverdagen blir tatt ut på sårbare minoriteter. Vi ser også at mange stater legger restriksjoner på tros- og religionsfriheten og bidrar til diskriminering av livssynsminoriteter.

Utenriksdepartementet har igangsatt et prosjekt (Minoritetsprosjektet) som både omfatter politisk dialog, langsiktig arbeid gjennom FN og andre internasjonale organisasjoner, kartlegging av situasjonen i enkeltland og gjennomføring av tiltak på landnivå. Slike tiltak kan eksempelvis omfatte opplæring i menneskerettigheter, bygging av rettsstat og støtte til dialog mellom trosretninger og -samfunn for fremme av toleranse. Man søker også å øke kunnskapsnivået på dette feltet innen utenrikstjenesten. Prosjektet ble startet i februar 2012 og har en foreløpig varighet på inntil to år. Det er gjennom hele prosjektperioden lagt vekt på tett kontakt med norske trossamfunn og menneskerettighetsorganisasjoner, for å kunne trekke på deres kompetanse, nettverk og engasjement.

Målsetting:

  • Styrke det internasjonale samfunns bevissthet om livssynsminoriteters situasjon;
  • Gjennomføre målrettede tiltak i enkeltland, alene eller sammen med andre land eller organisasjoner;
  • Utarbeide redskap som sikrer best mulig kvalitet i gjennomføringen av tiltak, herunder styrking av kunnskapsnivået i utenrikstjenesten.
  • Arbeide på en slik måte at kompetanse og engasjement i Norge best mulig utnyttes

Kort status pr. september 2012: Gjennom norske utenriksstasjoner er det foretatt en omfattende kartlegging av situasjonen i et utvalg land, det har vært gjennomført møter med internasjonale forskere for å drøfte konkrete utfordringer og styrke utenrikstjenestens kompetanse, det har vært drevet aktivt påvirkningsarbeid overfor FN og igangsatt et arbeid med veileder på området.  Diskriminering av livssynsminoriteter er også tatt opp på politisk nivå i flere land. Kontakten med norske trossamfunn og menneskerettighetsorganisasjoner har vært god.

Kontaktpersoner i Utenriksdepartementet: