Historisk arkiv

Flyktninger skaper miljøproblemer i Tsjad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim besøkte nylig uka landsbyen Goz Beida i Tsjad, hvor strømmen av mennesker på flukt fra borgerkrigen i Darfur og det østlige Tsjad har ført til store miljøproblemer.

Utviklingsminister Erik Solheim besøkte denne uka landsbyen Goz Beida i Tsjad, hvor strømmen av mennesker på flukt fra borgerkrigen i Darfur og det østlige Tsjad har ført til store miljøproblemer. Ti ganger så mange mennesker som før må leve av begrensede naturressurser i dette tørre Sahel-området.

Barn i flyktningeleiren Djabal, Tsjad. Foto: Wera Helstrøm, UDI flyktningleiren Djabal utenfor Goz Beida har 15 000 flyktninger fra Darfur i Sudan holdt til i snart fire år. Borgerkrigen i Tsjads naboland har sendt til sammen over 230 000 mennesker på flukt over grensa til Tsjad. I tillegg har spredningen av konflikten over grensa drevet 17 000 personer fra Tsjad på flukt. Disse har slått seg ned rundt flyktningleirene i øst, og belastningen på sårbare områder er stor.

- Mangelen på vann og nedhogging av skog til brensel er den største bekymringen hos lokale myndigheter. Det er plantet en halv million trær i flyktningeområdene, men dette er langt fra nok. Også sol-kokere er forsøkt som alternativ energikilde, men bare i begrenset grad, forteller Solheim. 

Mangelen på vann gjør at vannforbruket må reguleres. I Djabal får flyktningene maks 10 liter vann om dagen. Vannet må fraktes i rør fra vannbrønner 3 kilometer fra leiren, før det klores og kan brukes til drikkevann.

Djabal flyktningeleir.  Foto: Wera Helstrøm, UD

En fersk rapport fra FNs miljøprogram om miljøforholdene i Sudan bekrefter at migrasjon og økende befolkningstetthet har ført til problemer som avskoging, degradering av landarealer og tørke. I tillegg til klimaendringer, er dette både delvis årsak til konflikt og noe som forsterker eksisterende konflikter i Sudan, konkluderer FN. Mer ørken bidrar sammen med klimaendringene til fattigdom, folk tvinges til å flytte på seg, og dette fører til kamp om fordeling av ressursene i nye områder.

I Sudan har grensa mellom ørken og semi-ørken forflyttet seg 50-200 kilometer siden 1930. I Nord-Darfur er det 30 prosent mindre nedbør nå enn for femti år siden. Klimaendringer og avlingsmønster forventes å føre til 20-70 prosent fall i kapasiteten for produksjon av mat i deler av Sahel-beltet innen 2030, ifølge FNs rapport.

- Et tørrere klima er en av årsakene til konflikten i Darfur. Ytterlige utarming av disse områdene vil kunne føre til økt konflikt mellom folkegruppene. Hensynet til miljøet må tas med i bistanden til land som Sudan og Tsjad, ellers blir det ingen bærekraftig utvikling. Klimaendringene utgjør i seg selv en stor trussel, og rike land som Norge har et ansvar for å bistå fattige land til å tilpasse seg et varmere klima, sier utviklingsminister Solheim.