Historisk arkiv

Norge gir 1 milliard til utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Unicefs nestleder Hilde Frafjord Johnson undertegnet 17. desember 2008 en ny milliardavtale for å gi jenter utdanning.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Unicefs nestleder Hilde Frafjord Johnson undertegnet onsdag en ny milliardavtale for å gi jenter utdanning.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Unicefs nestleder Hilde Frafjord Johnson. Foto: R.Simenstad, UDI forbindelse med det store internasjonale toppmøtet om utdanning i Oslo, undertegnet
miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Unicefs nestleder Hilde Frafjord Johnson en ny avtale. Den innebærer en støtte til FNs barnefond Unicef på en milliard kroner over de neste to årene. Pengene skal gå til skolegang for jenter i fattige land og barn i land rammet av krig og konflikt.

- For å finne løsningen på finanskrisa kreves det mer utdanning, ikke mindre, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Avtalen innebærer en økning på 60 millioner kroner per år til FN-organisasjonens arbeid for utdanning. Regjeringen har tidligere blant annet gitt 100 millioner kroner i støtte til Redd Barnas ”ABC redder barna”, som fokuserer på utdanning i områder preget av krig og konflikter. 

– Å gi jenter sjansen til å lære å lese og skrive, er noe av det viktigste vi kan gjøre for deres muligheter i livet. Og la oss ikke glemme at skolegang er en menneskerett, sier Solheim.

Den norske bistanden til utdanning var på rundt 10 prosent av den samlede bistanden i 2007. Norge støtter grunnutdanningsprogrammer i blant annet Zambia, Nepal, Bangladesh, Vietnam og Madagaskar, samt utdanningsprogrammer blant annet i Pakistan og Afghanistan. Norge har gitt betydelig bistand til utdanning i en årrekke. Av den samlede støtten på 1,575 milliarder kroner, gikk 689 millioner kroner gjennom FN-organisasjonene Unicef og Unesco samt Verdensbanken, og 886 millioner kroner direkte til fattige land Norge samarbeider med.