Historisk arkiv

Sterke Kongo-inntrykk for Solheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Kvinner og barn legger seg i frykt hver kveld, selv i mange av flyktningleirene. De mest sårbare ber desperat om beskyttelse, sier Erik Solheim, som denne uken besøkte krigsherjede Øst-Kongo.

Miljø- og utviklingsministeren besøkte blant annet en av flyktningleirene utenfor Goma som drives av Flyktningehjelpen.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i Kongo (Foto: UD)- Denne måneden får de som bor her nok mat. Forrige måned fikk de halv rasjon, fortsetter Solheim.

Leiren ligger utenfor Goma på en slette dekket av grus og lava. I teltene bor til sammen over 14.000 kolgolesere på flukt. I et digert mottakstelt strømmer nye desperate mennesker til hver eneste dag.

Ifølge FN er ytterligere 250.000 mennesker drevet på flukt i sitt eget land siden august. Totalt skal over en million være på flukt i Nord-Kivu. Leirene rundt Goma huser alene 120.000 mennesker.

- Situasjonen er dramatisk. De menneskelige lidelsene er enorme. Hovedinntrykket etter besøket er et desperat behov for beskyttelse for overgripere og drapsmenn. Alle jeg snakker meg forteller det samme, sier Solheim.

I forrige uke økte Norge nødhjelpen til det kriserammede Øst-Kongo med ytterligere 50 millioner kroner. Med denne økningen blir årets humanitære bistand til Øst-Kongo totalt rundt 144 millioner kroner. Pengene går blant annet til til ofre for seksualisert vold og beskyttelsestiltak for barn.

- Flere steder i Øst-Kongo slipper ikke hjelpearbeidere til. Mange som ønsker å hjelpe føler naturlig nok en hjelpeløshet, sier han.

Solheims reise til DR Kongo omfattet også flere politiske samtaler i Kinshasa og i Rwandas hovedstad Kigali. Hensikten med besøket var å vise støtte til FN og sette seg bedre inn i situasjonen.

- Konflikten må først og fremst løses av kongoleserne selv, i samarbeid med nabolandene, understreker Solheim.