Historisk arkiv

Norge fikk gjennomslag på FN-toppmøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge fikk gjennom flere forslag på FNs toppmøte om finanskrisen og utvikling.

Statssekretær Håkon A. Gulbrandsen la særlig vekt på kapitalflukt og manglende åpenhet rundt internasjonale pengeoverføringer da han holdt det norske innlegget på FN-konferansen om finanskrisen og utvikling torsdag 25. juni.

I sluttdokumentet fra konferansen fikk Norge gjennomslag for flere forslag. For første gang stadfester et fremforhandlet FN-dokument at ulovlig kapitalflukt er et betydelig utviklingsproblem Statssekretær Håkon A. Gulbrandsen holdt det norske innlegget på FNs toppmøte om finanskrisen og utvikling. Foto: UDfor fattige land. Samtidig er det en sterk oppfordring til det internasjonale samfunn om å yte tilstrekkelig støtte til FNs utviklingssystems svar på krisen. Det var også enighet om at det internasjonale svaret på finanskrisen må vektlegge anstendig arbeid, likestilling og jobbe for økt tilgang på helse og utdanning.

Norge stilte seg bak ønsket om at utviklingsland må få styrket stemme og representasjon i Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet. Statssekretæren støttet også ønsket om bedre mulighet for fattige land til å lansere egne tiltakspakker med hjelp fra Verdensbanken og Pengefondet. Utviklingslandene var spesielt tilfreds med at dokumentet går inn for at ledelsen i de to organisasjonene ikke kun skal utnevnes gjennom en åpen prosess basert på kvalifikasjoner, men at det også skal tas hensyn til «likestilling og geografisk og regional representasjon».

FN gis ingen definert rolle i prosessen med å reformere Verdensbanken og Pengefondet, som mange fattige land ønsket. Forslag om å opprette et verdensomspennende økonomisk råd i FN har ikke fått gjennomslag, men FNs økonomiske og sosiale råd (Ecosoc) skal nå vurdere å sette sammen et ekspertpanel for økonomiske spørsmål.

Les hele innlegget fra statssekretær Gulbrandsen til FNs møte om finanskrisen.