Historisk arkiv

Støre vert for lansering av krafttak mot malaria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var 17. april vert for lanseringen av en internasjonal mekanisme for mer effektive og billige malariamedisiner til utviklingsland.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var 17. april vert for lanseringen av en internasjonal mekanisme for mer effektive og billige malariamedisiner til utviklingsland.  

Ordningen som er på 355 millioner dollar er utviklet som et partnerskap mellom Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria, Den Fra venstre: Ms Yvonne Stassen, Chargée d'Affaires a.i. Royal Netherlands Embassy Oslo / Mr. Peter Colenso, Deputy Director and Head of Human Development, UK Department for International Development (DFID) / Dr Jorge Bermudez, Executive Secretary of UNITAID / Prof. Michel Kazatchkine, Executive Director of the Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria / Prof. Awa Coll-Seck,  Executive Director of the Roll Back Malaria Partnership / Prof. Philippe Douste-Blazy, UN Under-Secretary General and Special Adviser on Innovative Financing for Development, Chair of UNITAID / Mr Jonas Gahr Støre, Minister of Foreign Affairs, Norway.  Foto: Marta B. Haga, UDinternasjonale innkjøpsordningen for legemidler, UNITAID, og Partnerskapet Roll Back Malaria.  

Lederne for organisasjonene som inngår i partnerskapet viste til at det årlig dør 881.000 mennesker av malaria, at 91 prosent av disse skjer i Afrika og at 85 prosent er barn under fem år. For Afrika alene kommer de direkte og indirekte årlige kostnader knyttet til malaria opp i 12 milliarder amerikanske dollar. Bekjempelse av malaria er et viktig bidrag både i innsatsen for redusert barnedødelighet og for økonomisk utvikling. 

Utenriksministeren viste til at redusert barne- og mødredødelighet er et satsingsområde for regjeringen. Han pekte på at den nye malariaordningen inneholder tre avgjørende elementer for å lykkes i arbeidet med å nå målene: Effektive midler, effektivt samarbeid og effektiv finansiering. 

Norge bidrar gjennom sin støtte til Det globale fondet og UNITAID til ordningen. Det norske bidraget utgjør 1,5 prosent (375 mill. kroner) og 6,4 prosent (140 mill. kroner) av det totale budsjettet til hhv Det globale fondet og UNITAID. 

For mer informasjon om den nye ordningen for malariamedisiner, se nettsidene til The Global Fund.