Historisk arkiv

Norge på topp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er verdens beste land å bo i. Det fastslår FNs Human Development Index, som har rangert 182 land.

Norge er verdens beste land å bo i. Det fastslår FNs Human Development Index, som har rangert 182 land.  

- Det er flott at Norge rangeres som nr. 1, men vi må ikke overse at rapporten også viser hvor enorme forskjellene er mellom verdens land, sier statssekretær Håkon A. Statssekretær Håkon A. Gulbrandsen og Geraldine Fraser-Moleketi fra UNDP presenterte mandag rapporten som kårer Norge til verdens beste land å bo i. Foto: UDGulbrandsen (SV). Gulbrandsen innledet på mandagens lansering av rapporten fra FNs utviklingsprogram. - Mange av de landene som ligger nederst på listen er eller har nylig vært i konflikt, noe som viser hvor ødeleggende konflikt er for mennesker både sosialt og økonomisk, sier han.

Rapporten peker på at utvandring kan hjelpe de dårligst stilte både økonomisk og sosialt.

 - Dette har vi visst, og utviklingspolitisk ledelse har derfor blant annet sørget for enklere pengeoverføringer til opprinnelseslandet, og engasjert innvandrere i utviklingsprosjekt i disse landene. Men rapporten gir også mange andre, gode innspill til hvordan vi kan hjelpe landene på bunnen av listen, sier Gulbrandsen.

Rangeringen er basert på kriterier som skolegang, forventet levealder, og bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger. Australia, Island, Canada og Irland ligger også i toppen, mens Niger, Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk og Sierra Leone, er blant de ti landene med lavest human development index.