Historisk arkiv

Solheim lovet Haitis president hjelp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge vil bidra til å styrke den haitiske staten. Det lovet miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da han møtte president René Préval i Haiti.

Solheim besøker denne uken Haiti for å se nærmere på hjelpearbeidet etter jordskjelvet 12. januar. Han vil også vurdere hvordan Norge best kan bidra til å gjenreise landet.

Jordskjelvet tok livet av over 200.000 mennesker og gjorde rundt en million mennesker husløse. Det har skapt enorme utfordringer for det fra før skakkjørte landet. To av tre haitiere lever i fattigdom.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møtte Haitis president René Préval og statsminister Jean-Max Bellerive. (Foto: Wera Hellstrøm, UD)

I møtet med president Préval og statsminister Jean-Max Bellerive lovet Solheim norsk støtte til Haitis egne planer for gjenreisingen av landet.

Norge har gitt 200 millioner kroner i nødhjelp etter jordskjelvet. I tillegg har Norge lovet 600 millioner kroner til gjenreisingen over de neste fire årene. Å gi folk arbeid og bygge infrastruktur er blant de viktigste prioriteringene til myndighetene.

– Det er Haitis kvinner og menn som må utvikle Haiti. Men for å lykkes trenger vi politisk stabilitet, understreket president Préval.

Etter planen skal det holdes valg på Haiti mot slutten av 2010, tross bekymringer om at valgene kan bidra til sosial uro. Siden 2004 har FN hatt en militær styrke på over 9 000 mann i Haiti. Etter jordskjelvet er FN styrket med 3 500 militære og politimenn.

Norge har vært engasjert i politisk dialog i Haiti i mange år.

– Gjenreisingen av Haiti må styres av haitierne selv. Alle deler av befolkningen må bli hørt. Bare slik kan det bli varig fred og utvikling i landet. Norge vil fortsette å bidra til dialog mellom politiske partier og mellom myndighetene og folket, sier Solheim.

Det internasjonale samfunn har lovet over 5 milliarder dollar til Haiti det neste halvannet året. Et felles giverfond gjennom Verdensbanken skal bidra til at haitierne selv kan sitte i førersetet når pengene skal fordeles på ulike nødvendige formål. Deler av den norske pengestøtten vil gå gjennom dette fondet.

Les mer om Haiti på UDs landsider.