Historisk arkiv

Solheim besøkte Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Under sitt Sudan-besøk møtte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim toppledere i både Khartoum og Juba. Han besøkte også det omstridte grenseområdet Abyei.

Solheim var i Sudan for å ha politiske samtaler foran valget senere i år og folkeavstemningen i 2011. I løpet av det fire dager lange besøket hadde Solheim politiske samtaler med blant andre visepresident Ali Osman Taha og Sør-Sudans president Salva Kiir.Solheim på besøk i det omstridte grenseområdet Abyei. (Foto: Ragnhild H. Simenstad, UD)

- Jeg understreket at det viktig å holde et troverdig valg nå i april. Dette året er ikke et hvilket som helst år i Sudan historie, det er et av de viktigste årene noensinne, sier Solheim.

Se bilder fra Sudan-besøket her.

Han tok opp spørsmål rundt fordeling av oljeinntekter, grensedragning og statsborgerskap. Solheim tydeliggjorde også Norges vilje til å støtte opp om fredsprosessen. Han oppfordret også partene til å sørge for å oppfylle alle punktene i fredsavtalen.

I Khartoum møtte han blant andre visepresident Ali Osman Taha, presidentens rådgiver Salah Gosh og energiminister Zubeir. Han møtte også Deng Arop som er administrator for det omstridte grenseområdet Abyei.

- Jeg besøkte Abyei for å få et bedre innblikk i konflikten mellom de ulike folkegruppene i det omstridte området. Jeg møtte både misseriyaer og ngok dinkaer, sier Solheim.

Solheim hadde også et godt møte med Sør-Sudans president Salva Kiir i Juba. De diskuterte blant annet utfordringene Sudan står ovenfor i forbindelse med valget i april.Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sammen med Sør-Sudans president Salva Kiir. (Foto: Ragnhild H. Simenstad, UD)

- Sør-Sudan skal også ha en folkeavstemning neste år. Der skal de bestemme om de vil forbli en del av et samlet Sudan eller en egen stat. Det er viktig at det går fredlig for seg. Sudan må også planlegge hva som skal skje etter folkeavstemningen, uansett utfall, sier Solheim.

Det er fem år siden myndighetene i nord og opprørerne i sør sluttet fred i Sudan. Borgerkrigen som raste i over 20 år var den lengste i Afrika noen gang. Den tok livet av rundt to millioner mennesker. Norge var en av fødselshjelperne for fredsavtalen, og er fremdeles en viktig støttespiller til fredsprosessen. Norge gir rundt 620 millioner kroner til Sudan i 2010. Pengene går gjennom blant annet FN og frivillige organisasjoner.

Se bilder fra Sudan-besøket her.