Historisk arkiv

Krypskyttere blir bønder i South Luangwa nasjonalpark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den ulovlige handelen med truede dyrearter utgjør rundt 60 milliarder kroner i året. I South Luangwa nasjonalpark i Zambia har man klart å snu denne trenden. Statssekretær Ingrid Fiskaa har nettopp besøkt nasjonalparken.

Den ulovlige handelen med truede dyrearter utgjør rundt 60 milliarder kroner i året. I South Luangwa nasjonalpark i Zambia har man klart å snu denne trenden.

- For å bekjempe handel med truede dyrearter må man tenke både utvikling og I South Luangwa nasjonalpark er elefantene nå mindre utsatt for krypskytteri. Foto: Stine Horn, UDkontroll. Jeg er glad for å se at dette prosjektet har lykkes med det, sier statssekretær Ingrid Fiskaa, som nettopp har besøkt nasjonalparken.

Siden 1970-årene har verdens elefantbestand blitt redusert fra 1,2 millioner til 500.000, mens 90 prosent av alle neshorn er drept. I South Luangwa ble neshornet utryddet på begynnelsen av 80-tallet av krypskyttere. På den tiden var det vanlig å høre skudd inne i nasjonalparken. Det norskstøttede prosjektet som ble startet opp for 25 år siden klarte å snu trenden. Elefantbestanden ble reddet og det biologiske mangfoldet er nå større enn noensinne.

I samtale med statssekretæren forteller viltvokterne i parken at det i dag skytes i gjennomsnitt en elefant per måned. Dette er langt under hva som gjøres i andre parker. 

- Prosjektet har vært med på å gi befolkningen alternativer, fortsetter Fiskaa.

Den ulovlige handelen med truede dyrearter utgjør nærmere 10 milliarder dollar, eller nærmere 60 milliarder kroner i året og er et økende problem.

De første månedene i år har vært blant de verste på lange tider når det gjelder krypskyting i det sørlige Afrika.

Samarbeid
Gjennom samarbeid og støtte til økologisk landbruk har bøndene fått overskudd til : Kvinner som deltar i norskstøttet prosjekt for økologisk landbruk i South Luangwa området. Foto: Stine Horn, UDå selge varene sine til markedet lokalt og i Lusaka. Norsk støtte har også gått til å utvikle safarimuligheter i parken. Prosjektet har ført til at mange mennesker har flyttet til områdene rundt parken og tatt del i utviklingen.

- Når folk ser at de tjener på dyrelivet gjennom turisme, har de også interesse av å verne området, sier statssekretæren.

Samtidig har det oppstått konflikt mellom elefantene og jordbruket. Elefantene forsyner seg av avlingene. Men ved å skyte chili på busker og kratt holder dyrene seg unna. Elefantsnabelen er nemlig svært følsom for chili. 

Kriminelle nettverk
Viltforvaltningen i South Luangwa forteller at elfenbenshandelen organiseres av kriminelle nettverk. Nettverkene rekrutterer lokale krypskyttere gjennom kontakter i Zambias hovedstad Lusaka. Men det er ikke stor fortjeneste i dette for de lokale krypskytterne. Forretningen blir først lukrativ når den når det internasjonale markedet. På det ulovlige markedet kan en støttann fra en elefant være verdt over 50.000 kroner.

- Dette er nok et eksempel på at ulovlige pengestrømmer går ut av utviklingsland. De kriminelle nettverkene utnytter fattige lands manglende kontroll. Sosial nød gjør rekruttering av krypskyttere enkelt.  Dette prosjektet har nettopp tatt sikte på å ta tak i alle disse sammenhengene. Derfor har det vært vellykket, avslutter Fiskaa.