Historisk arkiv

Lille land, hva nå?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok mandag 14. mars på et Refleksmøte i regi av Litteraturhuset, der han sammen med Asle Toje, Stein Ørnhøi og Ine Eriksen Søreide debatterte norsk alliansepolitikk.

Innledningsvis sa Støre at Norge kun har én forsvarsallianse, vårt medlemskap i Nato, som må bestå. Men Støre utfordret oss samtidig til å tenke nytt om allianser; alliansebegrepet bør ikke begrenses til Nato, vi må stadig se oss om etter nye mulige allianser, av politisk, økonomisk, ideologisk eller økologisk karakter.


 

 

 

Delelinjeavtalen og Wikileaks
Stein Ørnhøi trakk fram delelinjeavtalen med Russland som fenomenal håndtering av naboskapet til Russland og ga honnør til Støre og regjeringen. Men ifølge Wikileaksdokumenter skal delelinjeavtalen ha skapt misnøye i Washington. Asle Toje mente USA var skuffet og overrasket over Norge og vårt bilaterale forhold til Russland, det ser vi ved at vår statsminister aldri har vært invitert til det hvite hus. Er det i Norges interesse at å la forholdet til vår viktigste leverandør av sikkerhet svekkes? Støre mente at Norge ikke trenger å danse etter USAs pipe; USA tåler nemlig meningsforskjeller, selv om norske medier ikke synes å gjøre det. Ørnhøi høstet latter fra salen da han utbrøt at det er strålende at Norge ikke er invitert til det hvite hus.

Opprør i autoritære regimer
Sivilsamfunnets opprør og mulige revolusjoner i Nord-Afrika åpner for nye sammenslutninger, hvem er de i allianse med? Her er Vesten ingen naturlig partner, Vesten har lite troverdighet i regionen. Autoritære regimer kan falle fort, men hvilken side er vi på? sa Støre.

Søreide siterte David Cameron og sa at ”Demokrati er ingen pakke en kan droppe fra 30.000 fot” Endringsaktørene må få eie veien videre, sa hun, hvilket det var enighet om i panelet.


 

”Østvending” og nye allianser
Hele verden er opptatt av Kina, India, Brasil, Indonesia og Sør-Afrika, de tar sin naturlige plass i verden, og vi må forholde oss til dem. Verden vender seg mot Asia, men vi må fortsatt holde orden i egne nærområder, og ikke undergrave relevansen av alliansen, fremholdt Støre.


Litteraturhuset var redaksjonelt ansvarlig debatten, som inngår i serien ”Norge i verden. Idealist eller realist?”. Arrangementet var støttet av UD gjennom Refleksprosjektet. Hele møtet kan ses på nett-tv om kort tid.