Historisk arkiv

Krigsdebatt på Litteraturhuset

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

”Hvorfor går Norge til krig” var hovedoverskriften i den Refleksstøttede debatten på Litteraturhuset 24. oktober. En mer enn fullsatt sal på Litteraturhuset satte en engasjert ramme for debatten, som var den nest siste av totalt sju møter i serien ”Norge i verden, idealist eller realist?” om dilemmaer i norsk utenrikspolitikk.

Fra venstre: Espen Barth Eide, Helge Lurås, Erling Borgen. (Foto: UD / Rafea Arif)

Statssekretær Eide la i sin innledning vekt på å forklare hvorfor det er nødvendig å være både realist og idealist i møtet med de mange vanskelige dilemmaene knyttet til bruk av militærmakt. Bruk av militærmakt er i siste instans av og til tvingende nødvendig og riktig, påpekte Eide, som samtidig vektla behovet for solide folkerettslige mandater for operasjonene. Det monopolet for autorisasjon av maktbruk som er lagt til FNs sikkerhetsråd må understøttes med politisk og praktisk støtte, mente Eide, som så den omfattende norske deltakelsen i ulike operasjoner som et bevis på Norges vilje og evne til å arbeide for en FN-ledet verdensorden.

Erling Borgen poengterte på sin side at krig er blitt alminneliggjort i Norge, og det er i realiteten ingen betydelig politisk opposisjon til dagens politikk. Selv om han ikke kategorisk avviste at bruk av militærmakt i noen særskilte tilfeller kan forsvares, mente han at de negative sidene ved militærmakt var for store. Norsk politikk i NATO og overfor USA ble også kraftig kritisert av Borgen, som mente at norske myndigheter ser bort fra klare folkerettsbrudd og opptrer som leiesoldater for USA og amerikanske interesser.

Forsker Helge Lurås mente det er for lav terskel i Norge for bruk av militærmakt utenlands, og at vi deltar i for mange operasjoner. Det er for lett for den norske regjeringen å sende soldater til krig, og befolkningen aksepterer det. Han mente at Norge bør legge mer vekt på å stagge amerikanske ambisjoner og arbeide for at NATOs innsats dreies mot forsvaret av eget territorium. Lurås mante også til større respekt for suverenitets- og ikke-innblandingsprinsippet, som han mente for ofte ble satt til side blant annet av FNs sikkerhetsråd.

Det avsluttende møtet i denne serien (med utenriksminister Støre) vil finne sted 29. november.