Historisk arkiv

Viktige skritt videre for nytt Libya

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Torsdag 25. august ledet Norge sammen med Tyrkia møtet i Den internasjonale kontaktgruppen for Libya i Istanbul. – Det er nå viktig at libyerne selv er i sentrum for å legge planer for det nye Libya, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norge ledet sammen med Tyrkia i dag møtet i Den internasjonale kontaktgruppen for Libya i Istanbul. – Det er nå viktig at libyerne selv er i sentrum for å legge planer for det nye Libya. De må gjøre sine prioriteringer og det internasjonale samfunn må støtte opp om disse på en god og helhetlig måte. Møtet i dag viser at det er bred enighet om veien videre for Libya, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Det er nå bred enighet om at Det nasjonale overgangsrådet er den legitime representant for Libya frem til en overgangsregjering er formelt på plass.

- For å få landet raskt i gang igjen, er det viktig at midler fra Gaddafi-regimet som er frosset i utlandet blir gjort tilgjengelig for de nye makthaverne. Det var stor oppslutning om det på møtet, og vi avventer nå en beslutning i FNs sikkerhetsråd for å få dette til, sier Støre.

Det er registrert 370 millioner amerikanske dollar på norske konti som tilhører den libyske sentralbanken. Disse vil også bli søkt frigjort til bruk for overgangsrådet så snart som mulig og forsvarlig.

- Det er fortsatt behov for å beskytte sivile. Det var enighet på møtet om å videreføre de internasjonale militære operasjonene inntil våpenstillstand inntrer, sier Støre.

Møtet drøftet videre behovet for god internasjonal koordinering av bistanden til Libya. Overgangsrådet vil utarbeide planer for koordinering av internasjonal bistand både på kort og lang sikt.

Norge vil som formann i kontaktgruppen fortsette forberedelsene til et møte i New York sammen med blant annet Tyrkia. Et hovedfokus her blir å etablere en internasjonal samordningsmekanisme tilpasset behovene til det nye Libya.

Det blir toppmøte om Libya i Paris 1. september.