Historisk arkiv

Holmås i Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- I vår levetid har aldri håpet vært så lyst for Somalia, sa Marian Hussein til utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås. Hun leder Somalisk studentforening som traff Holmås dagen etter hans besøk til Mogadishu 20. desember.

- I vår levetid har aldri håpet vært så lyst for Somalia, sa Marian Hussein til utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås. Hun leder Somalisk studentforening som traff Holmås dagen etter hans besøk til Mogadishu 20. desember

I Mogadishu møtte Holmås president Hassan Sheikh Mohamud, som ble valgt i september.

- Somalia har i høst tatt viktige skritt mot politisk stabilisering og fred. Det er høye forventninger til de nye myndighetene, men også store utfordringer. Nå er det viktig å slå fast hvordan Norge og det internasjonale samfunn kan støtte opp om de gode kreftene slik at den positive utviklingen i Somalia fortsetter, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Det er mer enn 25.000 personer av somalisk opprinnelse i Norge. Holmås hadde invitert de somaliske studentene for å dele inntrykk med dem etter besøket i Mogadishu. Studentene var særlig opptatt av kunnskapsoverføring og at initiativene til hjelp må komme fra Somalia. Flere ønsket selv å være med i gjenoppbyggingen av landet. Somalia er et ressursrikt land som ikke må stakkersliggjøres, sa studentene.

I tillegg til presidenten møtte Holmås statsminister Abdi Farah Shirdon og parlamentsformann Mohamed Osman Jawari i Mogadishu. Jawari har nær tilknytning til Norge og Trondheim hvor han har vært bosatt en årrekke. Utviklingsministeren hadde også samtaler med FNs spesialrepresentant Augustine Mahiga og ledelsen for fredsstyrken fra den Afrikanske Union.

- Det vil ta lang tid å bygge opp et myndighetsapparat i Somalia som kan ta vare på sine innbyggere. Det internasjonale samfunn må hjelpe på en samkjørt måte. De nye myndighetene må i økende grad ta ledelsen i samarbeidet. De ønsker at Norge skal ha en fortsatt aktiv rolle, sier Holmås.