Historisk arkiv

- Overgriperne må straffes.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Vi vet at seksualisert vold er utbredt i krig, senest dokumentert i Syria. Likevel er straffefrihet for overgriperne er utbredt. Dette må det bli slutt på, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

På et møte om seksualisert vold og rettsikkerhet for ofrene under FNs høynivåuke sa utenriksminister Eide at seksualisert vold alt for ofte blir feid bort som "kultur" eller "tradisjon".

- Vi må være tydelige. Seksualisert vold i konflikt er kriminelt. Selv i krig er det regler, og voldtekt er eksplisitt forbudt, sier Eide.

Norge peker på at straffeforfølgelse av overgriperne vil ha viktig forebyggende effekt. I dag risikerer overgriperne stort sett ingenting når de forgriper seg. Regjeringer må derfor sikre at rettsystemet beskytter sine borgere mot at voldtekt brukes som våpen i krig.

- Seksualisert vold i konflikt er et både et sikkerhetsspørsmål og et lovbrudd. Det internasjonale samfunn må angripe problemet med samme hasteaspekt som andre trusler mot fred og sikkerhet, sier utenriksminister Eide.

Utenriksministeren understreker at alle stater har en jobb å gjøre i egne rekker.

– Vi må jobbe for å engasjere både menn og kvinner i dette arbeidet, i militæret og politiet og ellers i samfunnet.

Les innlegget her.