Historisk arkiv

Barentssamarbeidets fremtid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Resultatene etter 20 års barentssamarbeid har overgått våre forventninger, sier statssekretær Torgeir Larsen.

Barentssamarbeidet har skapt økt tillit og kontakt på tvers av grensene i nord. Folk-til-folk-samarbeidet er grunnsteinen i samarbeidet. 

Statssekretær Torgeir Larsen på Barentskonferansen. (Foto: UD)

I regi av Stortinget møttes parlamentarikere fra Russland, Finland, Sverige og Norge til Barentskonferanse i Harstad 22.-24. april. Formålet med konferansen var å belyse muligheter og utfordringer Barentsregionen står overfor. Hovedtema var bærekraftig verdiskaping, arbeidsplasser og bosetting. 

Statssekretær Torgeir Larsen fokuserte i sitt innlegg på barentssamarbeidets fremtid. Under 20-årsmarkeringen i Kirkenes 3.-4. juni vil statsministrene fra Barentsregionen signere en ny Kirkenes-erklæring. Denne vil legge rammer for samarbeidet fremover. 

- Regionale myndigheter, urfolk og lokalsamfunn utgjør barentssamarbeidets DNA, sa Torgeir Larsen og la vekt på at samarbeidet dekker et bredt spekter aktiviteter, geografisk og tematisk, alt fra miljø til næringssamarbeid og kultur. 

Under sitt besøk i Harstad hadde Torgeir Larsen også  møter med kunnskaps- og innovasjonsmiljøer, og en arbeidslunsj med bedrifter innen petroleumssektoren i Harstad-regionen.