Historisk arkiv

Skal bli enklere å satse i utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Regjeringen vil gjøre det lettere for norsk næringsliv å vokse i utlandet, og styrker tilbudet for bedrifter som satser ute.

Regjeringen vil gjøre det lettere for norsk næringsliv å vokse i utlandet, og styrker tilbudet for bedrifter som satser ute. Gjennom storsatsingen «Team Norway» kommer nå en felles koordineringsplattform for utenrikstjenesten, Innovasjon Norge, Norges sjømatråd og andre aktører som jobber for norsk næringsliv i utlandet.

 - I dag har jeg lansert «Team Norway» for alle våre stasjonssjefer. Utenrikstjenesten trapper opp arbeidet med å bistå norsk næringsliv. Norges ambassadører skal lede koordineringen av Team Norway-gruppenes arbeid i utlandet. Norske bedrifter vil i enda større grad merke at vi driver økonomisk diplomati, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Det finnes allerede i dag «Team Norway»-grupper i noen land, som Japan. Men nå rulles konseptet ut i de fleste land hvor norsk næringsliv er til stede. «Team Norway» skal samle alle gode krefter som jobber for norsk næringsliv. Det nye tilbudet gir en bedre og mer enhetlig støtte til norske økonomiske interesser. Det betyr blant annet utveksling av informasjon og erfaring, felles arrangementer og fremstøt overfor vertslandet.

Norge er godt rustet til å satse i nye markeder. Likevel ser vi at mange norske bedrifter møter utfordringer når de prøver seg utenfor Norge. Regjeringen skal legge forholdene bedre til rette slik at flere kan lykkes ute. 

- Norske bedrifter må satse mer i utlandet for å sikre norsk velferd og sysselsetting. Norge går bra, og det gir oss en unik mulighet til å satse i nye markeder. Med «Team Norway» ønsker vi å bedre forutsetningene for at næringslivet lykkes. Samarbeidet blir tettere, og profileringen mer enhetlig, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Listen over aktører som jobber for norsk næringsliv i utlandet er lang: Utenriksdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet (NHD), Fiskeri- og kystdepartementet (FKD), Olje- og energidepartementet, Innovasjon Norge, Norges Sjømatråd, Intsok og Intpow som markedsfører henholdsvis norsk olje- og gassindustri og norsk fornybar energi, inviteres alle med i den nye plattformen. 

Statssekretærene Jeanette Moen (NHD) og Hugo Bjørnstad (FKD) var med og lanserte "Team Norway" for ambassadørene. Tilstede var også adm.dir. i NHO, Kristin Skogen Lund, adm.dir i Rederiforbundet Sturla Henriksen, leder i LO Gerd Kristiansen og direktør i Virke, Thomas Angell. Terje Martinussen fra Norsk sjømatråd og utenriksminister Espen Barth Eide signerte samarbeidsavtalen som vil bli en viktig pilar i "Team Norway".