Historisk arkiv

Fellesuttalelse fra Sudan-troikaen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Vi er dypt bekymret over den økte spenningen mellom Sudan og Sør-Sudan. Vi oppfordrer myndighetene i begge land til å følge de avtalene de inngikk i september i fjor om olje, sikkerhet og grenser, heter det i en felles uttalelse fra utenriksministrene i USA, Storbritannia og Norge – den såkalte Sudan-troikaen.

I det følgende gjengis teksten til en fellesuttalelse fra USAs utenriksminister John Kerry, Norges utenriksminister Espen Barth Eide og Storbritannias utenriksminister William Hague.

Vi nærer dyp bekymring over den tilspissede situasjonen mellom Sudan og Sør‑Sudan. Vi oppfordrer de to lands regjeringer til å etterleve fullt ut de avtaler som ble inngått 27. september i fjor, blant annet å stanse all støtte til opprørsbevegelsene i motpartens territorium og å sørge for en fullstendig tilbaketrekking av styrkene fra den demilitariserte sonen langs grensen. Kunngjøringen fra Sudans regjering om at den akter å stanse transporten av olje fra Sør‑Sudan via Sudans rørledningsnett er i strid med september‑avtalene. Vi henstiller til Sudans regjering å revurdere sitt standpunkt og oppfordrer de to regjeringene til å fortsette den gode dialogen om gjennomføringen av avtalene, særlig om olje og sikkerhet.

USA, Storbritannia og Norge, som utgjør Sudan‑troikaen, minner de to partene om at de forpliktet seg til å finne en fredelig løsning på uoverensstemmelsene mellom deres to stater da de undertegnet avtalene i Addis Abeba 27. september, og oppfordrer dem til å stanse den stadig mer aggressive retorikken. Den beste løsningen for å nå målene er full og betingelsesløs gjennomføring av alle avtaler samt fremdrift for å løse uavklarte spørsmål, blant annet om Abyei-regionen. Vi oppfordrer de to regjeringene til å stanse all innblanding i hverandres indre anliggender. Vi tar i særdeleshet sterk avstand fra all militær støtte til opprørsbevegelser i Sudan eller Sør‑Sudan. Slik støtte er åpenbart i strid med Addis Abeba‑avtalenes ånd og bokstav og må opphøre umiddelbart.

Vi minner de to regjeringene om at de i henhold til avtalene inngått i Addis Abeba har forpliktet seg til å trekke alle sine styrker ut av den demilitariserte sonen langs grensen, i tråd med Den afrikanske unions kart, som de begge har godkjent, og slik FNs sikkerhetsråd krever i resolusjon 2046. Sikkerhetsrådet har gjort en betydelig innsats for å støtte ordninger til sikring av grenseområdet og har derfor økt FNs fredsbevarende styrke i Abyei, slik at den kan inngå i den felles grenseovervåkingsmekanismen. Vi ber de to regjeringene innstendig om å løse sine anliggender gjennom fellesmekanismen for spørsmål knyttet til politiske forhold og sikkerhet, komiteen som overvåker oljeavtalen, og de øvrige bilaterale mekanismene som er etablert.

Det vil få alvorlige konsekvenser for de to statenes levedyktighet dersom de går utenom de internasjonalt støttede sikkerhetsmekanismene og på ensidig grunnlag stenger oljetransporten. Vi oppfordrer de to regjeringene til å finne tilbake til den samarbeidsånden de har lagt for dagen de seneste månedene, og å gjøre en innsats for å løse uoverensstemmelsene dem imellom. President Mbeki og Den afrikanske unions høynivåpanel (AUHIP) har foreslått visse praktiske tiltak overfor statsoverhodene for å bistå partene med å innfri de løftene de allerede har gitt hverandre. Vi støtter disse tiltakene som den eneste farbare vei å gå, og gjentar at vi ikke godtar ensidige tiltak som i ord eller handling vil kunne skade vårt felles mål om varig fred.

 

Les hele uttalelsen her (på engelsk).