Historisk arkiv

Omdømmeforumets mandat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Mandat for Nasjonalt omdømmeforum 

UD har det konstitusjonelle ansvar for norgesprofilering i utlandet. Målet for norgesprofileringen er å bidra til et positivt omdømme for Norge – politisk, økonomisk og kulturelt. Omdømmearbeidet handler derfor om å formidle hva Norge er og hva Norge står for. Det handler om å sette Norge på kartet og skape relasjoner til omverdenen.  

Et positivt omdømme er viktig for en nasjon og kan bidra til å gjøre landet til en foretrukken samarbeidspartner. Gjensidig forståelse mellom nasjoner og kulturer forutsetter kunnskap om hverandre. Kunnskap om Norge er noe som må bygges systematisk og langsiktig. Og ikke minst, - et positivt omdømme må kontinuerlig fortjenes.

I en stadig mer globalisert verden er det økende konkurranse om oppmerksomhet. Land konkurrerer med hverandre; om oppmerksomhet, besøkende, investeringer, og ikke minst om respekt og tillit. For å konkurrere effektivt må et land være kjent for noe; dets verdier, folk, natur, handlinger, osv. Å sette Norge på kartet og skape interesse for og tillit til landet vårt blir derfor stadig viktigere. 

Nasjonalt omdømmeforum etableres som ett ledd i Utenrikdepartementets arbeid med å styrke Norges omdømme. Omdømmeforumet består av utvalgte eksperter og fagpersoner fra det offentlige, kultur- og næringsliv.  Siktemålet med forumet er: 

  • å bidra til UDs strategiske planlegging av nasjonalt omdømmearbeid, herunder identifisere og prioritere tematiske og geografiske områder  
  • å forankre omdømmearbeidet inn i egne fagsektorer.
  • å være en arena for fortrolig meningsutveksling om omdømmerelaterte temaer; hvor erfaringer, synspunkter og løsningsforslag kan komme frem
  • å bidra til dialog og nettverksbygging mellom ulike aktører som arbeider med  å styrke Norges omdømme 

Utenriksministeren leder møtene i forumet. Det legges opp til to møter i 2007.