Historisk arkiv

Internasjonal avtale mot klasevåpen undertegnet i Oslo i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

125 stater deltok ved undertegningen i Oslo Rådhus. Fire av disse, inkludert Norge, har allerede ratifisert avtalen.

125 stater deltar ved undertegningen i Oslo Rådhus i dag. Fire av disse, inkludert Norge, har allerede ratifisert avtalen.

- Dette er en historisk dag for internasjonal humanitær rett og for ofre for klasevåpen. I over 50 år har klasevåpen drept og lemlestet uskyldige sivile – i dag velger de fleste land i verden å forby videre bruk av dette hensynsløse våpenet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

- Det ligger an til at rundt 100 stater vil undertegne i løpet av dagen i dag, flere land vil undertegne ved FNs kontor i New York i ukene fremover, sier utenriksministeren. 

- Gjennom et unikt og nært samarbeid med stater, har det sivile samfunn, FN og den internasjonale Røde Kors-komiteen etablert en sterk konvensjon som styrker internasjonal humanitær rett, uten overgangsperioder og smutthull, sier utenriksminister Støre.  

En hel kategori av våpen har blitt forbudt gjennom denne avtalen. Statene som undertegner Konvensjonen har forpliktet seg til å arbeide for at flere land slutter seg til.  

- Konvensjonen forpliktelser oss til å hjelpe ofre, rydde blindgjengere og ødelegge lagre. Den vil bety en konkret forskjell for de menneskene som er rammet og truet av klasevåpen, sier utenriksministeren. 

Norge vil videreføre sin støtte til ofrene og ryddeprogrammer i rammede land. 

- Dette er starten. Nå begynner etappe to som handler om å få flere til å undertegne og å trappe opp innsatsen for ofrene, sier utenriksminister Støre.