Historisk arkiv

Norden beklager den srilankiske regjeringens beslutning om å trekke seg fra våpenhvileavtalen av 2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

De nordiske landene har sett med dyp uro på den stadige forverringen av situasjonen på Sri Lanka, en utvikling som nå har nådd et punkt hvor en av partene sier opp avtalen.

Sri Lankas regjering har formelt underrettet Norge om sin beslutning av 2. januar om å si opp våpenhvileavtalen med virkning fra 16. januar 2008. Siden observatørstyrken for Sri Lanka har sitt mandat fra denne avtalen, forventer Sri Lankas regjering at styrken innstiller sin virksomhet fra samme dato.

Denne beslutningen kommer på et tidspunkt da regjeringen og Tamiltigrene (Liberation Tigres of Tamil Eelam, LTTE) befinner seg i en krigsliknende situasjon med høyt aggresjonsnivå, der sivile fordrives i stort omfang og menneskerettighetene stadig blir brutt. De nordiske landene har sett med dyp uro på den stadige forverringen av situasjonen på Sri Lanka, en utvikling som nå har nådd et punkt hvor en av partene sier opp avtalen.

Våpenhvileavtalen ble inngått mellom Sri Lankas regjering og Tamiltigrene i februar 2002 og har vart i nesten seks år. Den utgjorde et fundament for fredsprosessen og den internasjonale innsatsen for å bistå Sri Lanka i forsøket på å gjøre slutt på den langvarige konflikten. Etter anmodning fra partene etablerte de nordiske landene en sivil observatørstyrke som skulle se til at partene etterlevde våpenhvilen ved å innstille kamphandlingene og gjenopprette normale tilstander.

Våpenhvileavtalen har hatt en rekke positive følger. De tre første årene ble de konfliktrelaterte tapstallene redusert til nær null, det vil si at så mange som 10 000 menneskeliv kan ha blitt spart. Avtalen ga større bevegelsesfrihet for alle på Sri Lanka og banet vei for økonomisk utvikling. Den forbedret også menneskerettssituasjonen og ga sivilbefolkningen økt beskyttelse. De to siste årene har imidlertid bruddene på avtalen vært særdeles mange og har blitt stadig mer alvorlige.

De nordiske landene er bekymret over at volden og de menneskelige lidelsene nå vil bli ytterligere forverret. Tilbaketrekkingen av observatørstyrken betyr slutten for en viktig mekanisme som har beskyttet sivile og gitt en stemme til ofrene og deres pårørende.

De nordiske landene mener at bare en politisk løsning som tar hensyn til alle etniske grupper i landet og deres interesser, kan føre til varig fred. Oppsigelsen av våpenhvileavtalen vil bare gjøre det vanskeligere å finne tilbake til forhandlingsbordet.

De nordiske landene er både takknemlige for og stolte av innsatsen og bidragene de internasjonale og lokale observatørene og staben ved observatørstyrken for Sri Lanka har ytt under særdeles krevende forhold.


Jonas Gahr Støre, utenriksminister, Norge
Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, utenriks- og handelsminister, Island
Per Stig Möller, utenriksminister, Danmark
Carl Bildt, utenriksminister, Sverige
Ilkka Kanerva, utenriksminister, Finland