Historisk arkiv

Støres hovedinnlegg i FNs menneskerettighetsråd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt mandag Norges hovedinnlegg under åpningen av FNs menneskerettighetsråd i Genève. Utenriksministeren understreket Norges sterke engasjement for menneskerettighetene, særlig kampen mot tortur og dødsstraff.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt i dag Norges hovedinnlegg under åpningen av FNs menneskerettighetsråd i Genève. Utenriksministeren understreket Norges sterke engasjement for menneskerettighetene, særlig kampen mot tortur og dødsstraff.

60 år etter Verdenserklæringen er menneskerettighetene fortsatt en forutsetning for fred og utvikling. Et viktig budskap i utenriksministerens innlegg var sammenhengen mellom fattigdomsbekjempelse, godt styresett og respekt for menneskerettighetene.

- Å bedre beskyttelsen av menneskerettigheter må være vår høyeste prioritet, sa Støre. Gjennom utøvelse av forsamlings- og ytringsfrihet vil andre rettigheter, som retten til mat og retten til ikke å bli diskriminert, være beskyttet. Ytringsfriheten er under press i stadig flere land. En fri og uavhengig presse er en forutsetning for et levedyktig demokrati. 

Utenriksministeren uttrykte støtte til de mange menneskerettighetsforsvarere, journalister, advokater og andre som nedlegger en uerstattelig innsats i kampen for menneskerettighetene.

- Vi trenger deres øyne, ører og hjerter. Vi må gi dem all vår støtte, sa Støre.

Han uttrykte også sterk bekymring for de siste hendelsene i Gaza. Utenriksministeren oppfordret politiske ledere i alle land til å utvise politisk ansvar og arbeide for respekt for menneskerettighetene.

Norge er kandidat til Menneskerettighetsrådet for perioden 2009-2012. Utenriksministeren understreket at Norge vil videreføre sitt engasjement og arbeide aktivt for å fremme respekt for og beskyttelse av menneskerettighetene.