Historisk arkiv

Norge støtter Madagaskars forsoningsprosess

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ber partene bidra til å finne en felles løsning på konflikten på Madagaskar.

Norge sendte i begynnelsen av mai en delegasjon til Madagaskar for å skaffe bedre oversikt over situasjonen og gi anbefalinger til videre norsk politikk. Rapporten fra besøket anbefaler et fortsatt norsk engasjement for å hjelpe befolkningen i den svært vanskelige situasjonen landet er i.

- Målet er demokratiske og anerkjente valg i landet. Vi ønsker å bidra til å løse problemene gjennom nasjonal dialog og forsoning. Norge ber alle parter bidra til å finne en løsning på den svært vanskelige konflikten, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Situasjonen er betraktelig forverret siden statskuppet i mars. Norge har frosset stat-til-stat bistanden til Madagaskar, men støtter fortsatt arbeidet til FN og frivillige organisasjoner.

- Vi vil nå gjennomgå den norske bistanden til Madagaskar. Vi må se hva vi kan gjøre for å hindre at sårbare grupper som skolebarn blir rammet, sier Solheim.

Norge er i tett dialog med det internasjonale samfunnet om den videre utviklingen på Madagaskar. Norge støtter meglingsprosessen der FN, Den afrikanske union, Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) og Organisasjonen for frankofone land deltar.

Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold på Madagaskar som ikke er strengt nødvendig, se UDs landsider.


Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad, mobil: 917 17 459.