Historisk arkiv

Norge og India inngår avtale om fiskerisamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge og India har inngått en avtale om samarbeid innen fiskeri og akvakultur. – Vi har en langsiktig ambisjon om at India skal bli et nytt stort marked for norsk fisk, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre som undertegnet avtalen under sitt offisielle besøk i New Delhi 2. mars.

Avtalen som er inngått legger det institusjonelle rammeverket for samarbeid mellom Norge og India innen akvakultur. India er blant de ti største produsentene av sjømat i verden, og halvparten av produksjonen er oppdrett.

– Norge har betydelig kompetanse innen akvakultur, og det er et stort potensial for samarbeid med India innen denne sektoren, sier utenriksminister Støre.

Norge og India også har sluttført forhandlinger om en skatteavtale og en trygdeavtale som vil bli undertegnet i vår og som vil gi bedrifter som vil satse i India mer forutsigbare rammebetingelser.

– Konkurransen om Asias oppmerksomhet øker. For at Norge skal kunne hevde sine interesser i fremtiden best mulig, må vi bygge sterke økonomiske og politiske bånd til det nye Asia, sier Støre. Et økende antall norske selskaper etablerer seg i India, og utenriksministeren møtte blant annet Telenor, Aker Solutions, DnV og SN Power.

– Det er viktig at norske bedrifter i India har fokus på sitt samfunnsansvar, og jeg opplever at de norske selskapene jeg har møtt her i dag legger stor vekt på dette, sier Støre.

I tillegg til fokus på rammebetingelser for norsk næringsliv, gjennomførte Støre politiske samtaler. I møtet med utenriksminister Krishna ble de internasjonale klimaforhandlingene, Verdens handelsorganisasjon og utviklingen i Afghanistan diskutert.

– Norge og India har felles interesse i å bidra til et stabilt og demokratisk Afghanistan. India er en sentral aktør i regionen og jeg lytter interessert til min indiske kollegas analyse av situasjonen, sier utenriksministeren.

Se bilder fra Støres besøk i India på Utenriksdepartementets sider på Flickr.