Historisk arkiv

Norge inn i kommisjon for gjenoppbyggingen av Haiti

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge blir en viktig partner for Haiti i arbeidet med å gjenreise landet etter det katastrofale jordskjelvet i januar.

Spesialutsending Halvor Sætre undertegner avtale om støtte til flergiverfondet for Haiti, til venstre Haitis statsminister Jean-Max Bellerive, bak Haitis finansminister Baudin og til høyre Bill Clinton, FNs spesialutsending til Haiti. Foto:E. Slåttum,  UDUnder ledelse av FNs spesialutsending Bill Clinton og Haitis statsminister Jean Max Bellerive skal Norge og andre sentrale giverland bidra til å sette Haitis plan for gjenoppbygging ut i live. Den såkalte interimkommisjonen som Norge nå er en del av, holdt sitt første møte i hovedstaden Port-au-Prince 17. juni.

Norge har også fått plass i styret for det nye flergiverfondet for Haiti. En stor del av Norges bistand til gjenoppbygging vil gå gjennom dette fondet. Fondet ledes av Verdensbanken. Norge er dermed blitt en av de viktigste støttespillerne til Haiti, sammen med land som USA, Canada og Brasil.

Norge har gitt betydelige bidrag til nødhjelpen etter jordskjelvet. Katastrofen førte til at 200 000 mennesker mistet livet. Over en million ble husløse. Til sammen har Norge lovet 800 millioner kroner i bistand til Haiti de neste årene.

– Takket være storstilt internasjonal hjelp har folk fått mat, vann og medisiner. Samtidig er vi bekymret over at arbeidet med å skaffe folk skikkelig tak over hodet går alt for seint. Dette har vi tatt opp med myndighetene og FN, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

– Ved siden av de akutte behovene må Haiti nå få de økonomiske hjulene i gang igjen. Innsatsen for utvikling må nå ut til hele landet. Folk må få en grunn til å bli boende på landsbygda, ellers vil vi bare se enda større slummer og nød i hovedstaden, sier Solheim.

Norge har undertegnet en avtale om å bidra med 200 millioner kroner til flergiverfondet for Haiti, i første omgang. Samtidig ønsker Norge at mye av pengene skal gå til den sørlige delen av landet, rundt byen Les Cayes.

– Den sørlige delen av Haiti er svært sårbar for orkan og flom. Vi vil bidra til å forebygge og styrke beredskapen mot dette. Her finnes også en av Haitis siste store skoger. Den vil vi bidra til å beskytte, sier Solheim.

Norges spesialutsending Halvor Sætre vil representere Norge i interimkommisjonen for gjenoppbyggingen av Haiti.

Pressekontakt: Pressevakten for utviklingssaker, 913 95 000 (ikke sms).