Historisk arkiv

- En milepæl i den internasjonale strafferettens historie

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Når landene bak Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser og folkemord (ICC) samles i Kampala i Uganda for å gjøre opp status for domstolens arbeid, er det en milepæl i den internasjonale strafferettens historie, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Landene bak Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser og folkemord (ICC) samles i dag i Kampala i Uganda for å gjøre opp status for domstolens arbeid. – Dette er en milepæl i den internasjonale strafferettens historie, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

De nærmeste 14 dagene skal statspartene til ICC gjennomgå domstolens vedtekter. Dette er den første revisjonskonferansen siden domstolen trådte i kraft i 2002. Utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt i dag Norges innlegg under åpningsdebatten.

- Konferansen markerer at ICC, den eneste permanente internasjonale straffedomstolen, er godt i gang med sitt arbeid og at den internasjonale strafferettspleien er inne i en ny fase, med en permanent fungerende domstol, sier Støre.

I sitt innlegg la Støre særlig vekt på kampen mot straffrihet.

- Vi trenger ingen flere bevis for hvordan straffrihet i det lange løp kan true fred og sikkerhet. Straffrihet er ofte kimen til ny vold, og vi har en felles forpliktelse til å bekjempe straffrihet for de aller groveste forbrytelser, sier Støre.

Revisjonskonferansen i Uganda vil også være en arena for å gjøre opp status for hvor internasjonal strafferett står i 2010.

- Det at konferansen finner sted i Uganda, et av de landene ICC behandler saker fra, med 111 statsparter, andre stater og det sivile samfunn til stede, gir et unikt perspektiv på domstolens rolle i det enkelte samfunn, sier Støre.