Historisk arkiv

Norge og Brasil undertegnet avtale om politiske konsultasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Dette binder oss enda tettere sammen og sikrer regelmessig kontakt om spørsmål som er viktige for begge land, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre etter at avtalen med Brasil var underskrevet.

- Dette binder oss enda tettere sammen og sikrer regelmessig kontakt om spørsmål som er viktige for begge land, sier utenriksminister
Jonas Gahr Støre.
 

Utenriksminister Støre og Brasils utenriksminister Antonio Patriota undertegnet i dag en avtale om årlige politiske konsultasjoner om bilaterale, regionale og multilaterale tema. Avtalen ble undertegnet i Brasilia under Støres besøk til Brasil der han og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim presenterte Norges nylige vedtatte Brasil-strategi.

- Med knapt noe annet land har vi opplevd så omfattende utvikling i de bilaterale Utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Antonio Patriota etter at samarbeidsavtalen mellom Norge og Brasil var underskrevet. Foto: Marte L. Kopstad, UDforbindelsene som med Brasil. Samarbeidet har historiske røtter, men har skutt fart de siste årene og ønskes tydelig velkommen. Det har vi fått bekreftet under våre samtaler i Brasilia, sier Støre.

Brasil er i dag verdens 7. største økonomi og er i raskt vekst og utvikling. Norge er den 7. største utenlandske investor i Brasil og Statens Pensjonsfond Utland investerer bredt i Brasil. Samhandelen har økt med 200 prosent de siste ti årene. Statoil og Hydros engasjementer innen olje, gass og aluminiumsindustrien er omfattende sammen med sterkt nærvær av den maritime sektoren. Den norske skogsatsingen for klima sammen med Brasil vekker også oppsikt.

- Brasil markerer seg som en av verdens ledende aktører, innen FN, WTO, G20, regionalt og i en lang rekke politiske sammenhenger, blant annet gjennom medlemskapet i FNs sikkerhetsråd. Vi har et felles ønske om å fordype det politiske samarbeidet gjennom regelmessige konsultasjoner og felles engasjement på områder som menneskerettigheter, fred og forsoning, klima og miljø og helse og utenrikspolitikk, sier Støre. 

Under besøket ble det arrangert et fagseminar om fred- og forsoningsarbeid mellom norske og brasilianske eksperter og diplomater med fokus på Midtøsten- konfliktene og situasjonen på Haiti.

- Brasil har vist seg som en effektiv problemløser med evne til å engasjere seg for dialog og fredelig konfliktløsning i mange sammenhenger. Vi er enige om å fordype samarbeidet på dette området, sier utenriksministeren. 

Utenriksministeren møtte også energi- og gruveminister Edison Labao. Torsdag 31. mars reiser han videre til Rio de Janeiro for å blant annet møte det norske miljøet og presentere Brasil-strategien.