Historisk arkiv

Norge øker nødhjelpen til Elfenbenskysten med 30 millioner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Den humanitære situasjonen i Elfenbenskysten forverres fra dag til dag. Norge gir derfor ytterligere 30 millioner i nødhjelp, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Harde kamper og plyndring pågår i Abidjan og i vestlige deler av landet. Dette har ført til at opp mot en million mennesker er på flukt i eget land, og mer enn 150.000 flyktninger har krysset grensen til Liberia og nabolandene. Ifølge FNs siste oppdatering kan flyktningestrømmen raskt øke opp mot 500.000 slik situasjonen utvikler seg.

- Beskyttelse av sivile er den største utfordringen i Elfenbenskysten. Organisasjonene som driver nødhjelp har kun i liten grad tilgang til å hjelpe befolkningen som lider som følge av den langvarige konflikten. De nye midlene vil styrke FNs og Den internasjonale Røde Kors-komiteen sitt arbeid for å imøtekomme de mest umiddelbare humanitære behovene til sivilbefolkningen i Elfenbenskysten og nabolandene, sier utenriksminister Støre. 

Med denne økningen har Norge bidratt med totalt 60 millioner kroner i nødhjelp til Elfenbenskysten. Pengene kanaliseres gjennom Flyktninghjelpen, Den internasjonale Røde Kors-komiteen, FNs høykommissær for flyktninger, Verdens matvareprogram og Unicef. Støtten går direkte til beskyttelse av sivile, medisinsk hjelp, matvarehjelp og ernæringstiltak for flyktninger internt i Elfenbenskysten og nabolandene. 

Norge bidrar også med midler til FNs humanitære aktiviteter i Elfenbenskysten og Liberia gjennom FNs humanitære fond Cerf.