Historisk arkiv

Regjeringen legger frem melding til Stortinget om eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Regjeringen legger stor vekt på at Norge skal videreføre et strengt eksportkontrollregime, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre etter at meldingen om eksport av forsvarsmateriell ble lagt fram.

– Regjeringen legger stor vekt på at Norge skal videreføre et strengt eksportkontrollregime, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Regjeringen legger i dag frem den årlige meldingen om eksport av forsvarsmateriell fra Norge, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid.  

– Gjennom åpenhet om norsk eksport av forsvarsmateriell, og understrekingen av eksportkontroll, ønsker regjeringen å bidra til en informert samfunnsdebatt og større åpenhet om internasjonal våpenhandel, sier utenriksminister Støre. 

Meldingen gir informasjon om eksporten av forsvarsmateriell i 2010, herunder om hva slags varer som ble eksportert, til hvilke mottakerland og verdien av eksporten. Det gjøres også rede for avslag på søknader om eksportlisenser. I tillegg omtales norsk politikk og regelverk for kontrollen med eksport av strategiske varer, og det internasjonale samarbeidet som finner sted når det gjelder eksportkontroll og ikke-spredning.  

Det er regjeringens syn at en ansvarlig eksportkontroll på myndighetssiden også er viktig for norske forsvarsbedrifters omdømme og troverdighet som handelspartnere. 

– Regjeringen er opptatt av å bidra til at norske bedrifter kan delta i internasjonale utviklingsprosjekter og legge forholdene til rette for at norske bedrifter fortsatt kan holde et høyt og konkurransedyktig teknologinivå, sier Støre. 

Fakta om norsk eksport av forsvarsmateriell i 2010
Den samlede verdien av eksporten i 2010 var i overkant av 3,9 milliarder kroner, hvorav omtrent 3,7 milliarder utgjorde salg. Av dette utgjorde eksporten av våpen og ammunisjon (A-materiell) om lag 2,6 milliarder og eksporten av annet militært materiell (B-materiell) i overkant av 1 milliard. Det var i 2010 en nedgang i verdien av den totale eksporten på om lag 835 millioner kroner fra 2009. 

Norge praktiserer en svært streng håndheving av eksportkontrollregelverket. I 2010 gikk 94 prosent av eksporten av A-materiell og 88 prosent av eksporten av B-materiell til Nato-land samt Sverige og Finland.

Pressekontakt: Pressevakta, UD 23 95 00 02