Historisk arkiv

Støre og Solheim til Brasil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Priv. til red.

I forbindelse med lanseringen av regjeringens Brasil-strategi vil utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø– og utviklingsminister Erik Solheim reise til Brasil 28.-31. mars.

De vil ha politiske møter og delta på ulike arrangementer i Rio de Janeiro og Brasilia, samt besøke Hydros nye gruveinvestering Paragominas nord i Brasil. Dette er utenriksminister Støres første besøk til Latin-Amerika.

Støres program
Støre vil være i Rio de Janeiro 28. og 29. mars. Her vil han blant annet presentere Brasil-strategien for norsk næringsliv i det norsk brasilianske handelskammer. Han vil delta på kulturarrangementet ”Strange News”, et musikkteaterstykke om barnesoldater, som etterfølges av paneldebatt om globale humanitære utfordringer.

Støre vil også besøke favelaen Cantagalo for å få en innføring i tiltak for å bedre levekårene der, og han vil innlede på en rundebordsdiskusjon om geopolitiske utfordringer i regi av det brasilianske utenriksdepartementet.

30. mars vil Støre ha møte med utenriksminister Antonio Patriota i Brasilia. Støre vil sammen med Patriota åpne et Freds- og forsoningsseminar for forskere fra Brasil og Norge. Støre vil også møte tidligere utenriksminister Celso Amorim.

31. mars besøker Støre og Solheim gruven Paragominas som nylig ble overtatt av Hydro. Dette er en av verdens største bauxittgruver.

Solheims program
Solheim ankommer Rio de Janeiro 29. mars. Han vil delta på samme arrangement som Støre om globale humanitære utfordringer samt møte sjefen for den brasilianske utviklingsbanken (BNDES). I Brasilia skal Solheim møte blant annet miljøminister Izabella Teixeira, tidligere miljøminister Marina Silva og sentrale frivillige organisasjoner, i tillegg til å være med på Støres møte med utenriksminister Patriota.
 
Torsdag 31. mars besøker Støre og Solheim Paragominas. Derfra drar Solheim  videre til Guyana hvor det er lagt opp til møter med president Jagdeo og andre sentrale politikere og samarbeidspartnere. Guyana er et av hovedsamarbeidslandene i den norske regnskogsatsingen.

Fredag 1. april er Solheim i Guyana og skal blant annet få en orientering om vannkraftprosjektet Amaila Falls og trolig en overflygning over området.

Pressen inviteres til å følge med på turen. Deltagelse til Paragominas krever snarlig påmelding grunnet få plasser på fly.

Det vil også være mulig å gjøre telefonintervjuer underveis. Det vil bli lagt ut bilder fra turen på UDs og Miljøverndepartementets sider på Flickr.

Mer detaljert program for turen vil følge. 

Pressekontakt for utenriksministeren: Marte Lerberg Kopstad, mobil 995 22 026 og e-post mlko@mfa.no

Pressekontakt for miljø- og utviklingsministeren: Tone Hertzberg, mobil 911 91 313, e-post the@md.dep.no .