Historisk arkiv

Norge ber Sudan og Sør-Sudan avstå fra militær maktbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge ber Sudan og Sør-Sudan avstå fra militær maktbruk langs grensen mellom de to landene.

Norge ber Sudan og Sør-Sudan avstå fra militær maktbruk langs grensen mellom de to landene. 

- Vi er bekymret over meldingene om militære sammenstøt i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan. Partene må umiddelbart stanse all militær maktbruk og trekke seg tilbake godt innenfor egne grenser, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Mandag denne uken brøt det ut kamper mellom styrker fra Sudan og Sør-Sudan i de omstridte oljeområdene langs grensen. Kamphandlingene brøt ut like før et planlagt toppmøte mellom Sudans president al-Bashir og Sør-Sudans president Kiir i begynnelsen av april. Et slikt møte vil være viktig for å få framdrift i forhandlingene mellom de to landene om transport av olje, grensedragning, statsborgerskap og andre temaer. De militære sammenstøtene kan ødelegge for møtet mellom de to statslederne. Dette vil være uheldig for det krevende forhandlingsarbeidet som pågår i Addis Abeba, under ledelse av Den afrikanske union og tidligere president Thabo Mbeki. 

- Vi er i kontakt med ledere i de to landene og i regionen for å påvirke partene til å vise tilbakeholdenhet og avstå fra ytterligere provokasjoner. Det er viktig at det planlagte toppmøtet finner sted, sier utenriksminster Støre. 

Norge støtter forhandlingsarbeidet blant annet ved å stille norsk oljeekspertise til rådighet for AUs forhandlingspanel.