Historisk arkiv

Norge tar avstand fra utvidelse av israelske bosettinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge tar avstand fra israelske myndigheters annonsering om utvidelse av bosettingen Har Homa i Øst-Jerusalem. Bygging av bosettinger på okkupert land er ulovlig, i strid med folkeretten og det alvorligste hinderet for en tostatsløsning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Lansering av nye bosettinger undergraver det internasjonale samfunns bestrebelser for å få gjenopptatt forhandlingene om en fredsløsning, sier utenriksminister Støre. 

Israelske myndigheter annonserte 4. april anbudsrunder for byggingen av 872 nye boenheter i Har Homa-bosettingen i Øst-Jerusalem. 632 av disse boenhetene skal bygges på et ubebygd høydedrag sør og øst for Har Homa.  

Bosettingens plassering er med på å bidra til å omringe Øst-Jerusalem og avskjære Betlehem. Utviklingen skader muligheten for en tostatsløsning og undergraver dermed det israelske og palestinske folks langsiktige sikkerhetsinteresser, sier utenriksminister Støre. 

Det er positivt at israelske myndigheter 4. april fjernet okkupanter fra et hus i Hebron. Jeg oppfordrer israelske myndigheter til å fjerne ulovlige utposter på hele Vestbredden, stanse annonseringen av nye bosettingsutvidelser og omgjøre tidligere vedtak om å utvide bosettinger, sier utenriksministeren.