Historisk arkiv

Norge bekymret for økning i fengslinger og annen frihetsberøvelse i Egypt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Vi er bekymret for det økende antall fengslinger og annen frihetsberøvelse som har funnet sted gjennom de siste to dagene. Det er grunn til å tro at noe av dette er politisk motivert. Dette undergraver overgangsstyrets målsetting om en politisk integrasjonsprosess og setter muligheter for normalisering i fare, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

- Vi er bekymret for det økende antall fengslinger og annen frihetsberøvelse som har funnet sted gjennom de siste to dagene.  Det er grunn til å tro at noe av dette er politisk motivert. Dette undergraver overgangsstyrets målsetting om en politisk integrasjonsprosess og setter muligheter for normalisering i fare, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Norge følger utviklingen i Egypt nøye og er bekymret over siste dagers utvikling. Siden hæren avsatte president Mursi har Norge understreket at det er avgjørende at overgangsstyret sørger for at  den demokratiske prosessen kommer tilbake på rett spor så snart som mulig.

- Den videre demokratiske utviklingen er avhengig av at menneskerettighetene og sentrale prinsipper som ytringsfrihet, domstolenes uavhengighet og rettsstatsprinsippene ivaretas. Media må kunne operere fritt og vi kan ikke akseptere vilkårlige arrestasjoner av journalister eller at TV-stasjoner stenges, sier utenriksministeren.

Presidenten for overgangsstyret, Mansour, har lagt fram en grunnlovserklæring som tegner opp en vei og tidsplan mot sivilt styre og demokratisk utvikling av Egypt. Norge har hele tiden vært opptatt av at dette må på plass raskt.

- De neste dagene og ukene vil vise hvordan denne prosessen kommer til å ta form. I følge grunnlovserklæringen vil den midlertidige presidenten i overgangsperioden ha omfattende fullmakter. Av demokratihensyn er det derfor vesentlig at grunnlovsprosessen og valgene gjennomføres innen rimelig tid slik at Egypt får et legitimt sivilt styre raskt på plass, sier Espen Barth Eide.