Historisk arkiv

Svar på spørsmål om iranske flyktninger i Camp Liberty

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Espen BarthEide har svart på et spørsmål fra Øyvind Vaksdal (Frp) om eventuelle initiativ for å få slutt på de vanskelige forholdene i leiren Camp Liberty i Irak.

Skriftlig spørsmål nr. 736 (2012-2013) 

Fra representanten Øyvind Vaksdal (Frp) til utenriksministeren:
Vil utenriksministeren ta internasjonale initiativ både for å få slutt på den svært vanskelige situasjonen for de iranske flyktningene i Camp Liberty i Irak og for å finne en langsiktig permanent løsning for flyktningene. 

Utenriksministerens svar:
Jeg viser igjen til mitt svar på spørsmål nr. 621 (2012-2013). 

Ifølge FNs organisasjon i Irak (Unami) og uavhengige observatører som vår ambassade i Amman har kontakt med, synes forholdene i Camp Liberty å være bedre enn hva Mujahedin e-Khalq hevder.  

Det kan legges til at forholdene i Camp Liberty er bedre enn de forholdene flyktninger flest i Midtøsten lever under i dag. Det gjelder særlig det store antallet syriske flyktninger som lever i leire i telt i Jordan, Libanon, Irak og Tyrkia samt internt fordrevne i Syria.  

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) viderefører arbeidet med å avklare status for beboerne i Camp Liberty. Flere er allerede innvilget flyktningstatus og venter nå på omplassering til tredjeland. 

Som direkte svar på representantens spørsmål om vi vil "ta internasjonale initiativ", vil jeg framheve at vi vil naturligvis fortsette å holde tett kontakt med Unami og med uavhengige observatører om hvordan forholdene er i Camp Liberty og med UNHCR om arbeidet for å avklare beboernes status og mulige omplassering. Denne igangsatte prosessen, som nå synes å fungere, vil vi fortsette å følge tett.