Historisk arkiv

Innledning på møte i Nasjonalt omdømmeforum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo, 26. mai 2008

Omdømmearbeidet er på vei over i en "operativ fase"; velge prioriterte land, kanalisere ressurser, teste ut strategier og sette i verk tiltak.

Stikkord og momenter for Støres innledning
(sjekkes mot fremføringen).

 

  • Takk for god deltakelse og stort engasjement det siste året. Forummøte, arbeidsmøter og enkeltstående møter avholdt. Jfr. de to rapporter utdelt om hhv geografisk fokus og om samordning av omdømmearbeidet.
  • Det vi alle vet: Norske aktører trenger et godt omdømme for å nå sine internasjonale mål. Samtidig har alle aktører som forbindes med norsk identitet, makt til å påvirke Norges omdømme gjennom sine handlinger. Vi er med andre ord gjensidig avhengig av hverandre i prosessen med å bygge et sterkt omdømme; et slags ”skjebnefellesskap”. Selv har jeg ikke tro på at man klarer å finne, eller at det er ønskelig å finne ”det norske slagord”. Men vi kan bli mer systematiske i omdømmearbeidet. Det handler om ”å treffe planken” sammen. Mer samordning.
  • Omdømmearbeidet er nært relatert til det pågående arbeidet med a) stortingsmeldingen om næringslivets samfunnsansvar (CSR) – her er norske miljøer i front – som skal legges frem i løpet av 2008, og ikke minst til b) stortingsmeldingen om norske interesser i en globalisert verden, dvs. ”Refleksprosjektet”, som nærmest blir en ”stortingsmelding om norsk utenrikspolitikk”. Skal legges frem våren 2009. Konklusjoner fra omdømmearbeidet bør kunne inngå som et emne i sistnevnte.
  • Disse prosessene understreker betydningen av åpen dialog – med de som er berørt – om hvordan vi sammen kan engasjeres i felles muligheter og utfordringer. Bevisstgjøring er et sentralt stikkord. Holdninger.
  • En bred diskusjon gjennom det siste året har gitt oss en realistisk gjennomgang og kartlegging av hvilke ambisjoner vi skal ha både når det gjelder samordning, geografisk fokus og budskap i omdømmearbeidet. Har vært en nyttig dialog. Det er ikke et mål å bli enige om alt.
  • Nå er det en overgang til ”en operativ fase”. Det gjelder ikke minst her i huset; på ledernivå, ute ved ambassadene, og ut mot andre organisasjoner og miljøer. Jeg ønsker å forankre dette arbeidet godt internt bl.a. ved å ta det opp som tema på lederkonferansen (”stasjonssjefene”) nå i august. Og det ville være ønskelig om dere kan gjøre det samme i deres miljøer. For oss er det operative nivået ute på stasjonene, noe som peker fremover mot ”den nye utenrikstjenesten”.
  • Oppgaven nå er å velge prioriterte land, finne (to) piloter og kanalisere ressurser (det er alltid ressursknapphet), teste ut strategier og sette i verk tiltak. Uansett; perspektivet må være langsiktig, som dette arbeidet har hatt et langt perspektiv fram til nå (jfr Mark Leonard – rapporten i 2001/2002). Og styrket koordinering bør være et mål; jfr den tverrsektorielle nordområdesatsingen, og jfr eksport/markedsføring av norsk fisk.
  • Foreslår å beholde omdømmeforumet – men tar fellesmøter etter behov, kan samle gruppen av og til. Forumet ivaretar et viktig behov; åpenhet og tilgjengelighet mht. kompetanse og sektorinteresser i omdømmearbeidet. For meg er ikke minst dilemmadiskusjoner viktige. Jfr eksempler i media de siste dagene. Burma, Saudi-Arabia, Iran, Norge og FNs Menneskerettighetsråd.