Historisk arkiv

Vi fordømmer antisemittisme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Innlegg i Aftenposten, 1. april 2011

Den amerikanske jusprofessoren Alan M. Dershowitz skriver i Aftenposten torsdag (31.03.11) at Norges ledende filosofi er dialog, men at Israels støttespillere er ekskludert gjennom det han kaller en «implisitt, likevel svært reell, boikott av pro-israelske standpunkter, skriver utenriksminister Støre i sitt svar på påstandene.

Den amerikanske jusprofessoren Alan M. Dershowitz skriver i Aftenposten torsdag (31.03.11) at Norges ledende filosofi er dialog, men at Israels støttespillere er ekskludert gjennom det han kaller en «implisitt, likevel svært reell, boikott av pro-israelske standpunkter. 

Siden professoren gjør en kort referanse til meg, vil jeg klart og tydelig ta avstand fra denne påstanden. Det er stort engasjement om Midtøsten i Norge, ikke minst om konflikten mellom israelere og palestinere. I et demokrati som vårt må det være slik at alle synspunkter og vurderinger får komme til uttrykk i et levende og gjerne skarpt ordskifte. Jeg opplever da også at det er tilfellet for den løpende debatten om Midtøsten, i denne debatten kommer også det Dershowitz kaller pro-israelske standpunkter jevnlig til uttrykk. 

Jeg møtte ikke Dershowitz under hans Norges-opphold og mottok heller ingen henvendelse fra ham. Jeg oppfatter for øvrig at hans ulike innlegg under oppholdet ble grundig referert i mediene. Dershowitz’ frustrasjon rettes mot det han oppfatter som manglende adgang til norske universiteters talerstoler. Det kan jeg vanskelig kommentere. 

Men jeg vil gi ham full rett i at akademiske læresteder må ha stor takhøyde for å slippe til et bredt felt av meninger og kunnskap. Samtidig må det være de frie lærestedenes eget ansvar å avgjøre hvem de vil invitere til sine talerstoler. 

Midtøstens konflikter vekker stort engasjement og sterke følelser, også i Norge. Jeg tar sterk avstand fra enhver form for boikott, implisitt eller reell, av meninger i denne samfunnsdebatten. 

Av det jeg har lest av Dershowitz’ ulike innlegg noterer jeg at han og jeg er uenige om mye. Men vi kan fullt ut enes om en klar motstand mot alle former for antisemittisme, som vi fordømmer i alle sine former.