Historisk arkiv

Lansering av handlingsplan for kvinners rettigheter og likestilling i utenriks- og utviklingspolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Oslo, 15. august 2013

- Vårt mål med handlingsplanen er at vi skal bli enda bedre – i Utenriksdepartementet og på stasjonene – til å jobbe med kvinners rettigheter og likestilling, sa utenriksminister Espen Barth Eide under lanseringen av handlingsplanen.

Sjekkes mot fremføringen

  • Takk Solveig. Flott å få mulighet til å lansere handlingsplanen for kvinners rettigheter og likestilling i utenriks- og utviklingspolitikken her hos dere. Sex og politikk er en viktig samarbeidspartner for oss – og en viktig forkjemper for kvinners rett til å bestemme over egen kropp.
  • Det er ikke tilfeldig at vi har valgt å lansere planen her. En av de viktigste kampene vi nå må kjempe internasjonalt handler nettopp om det sex og politikk er opptatt av: Seksuelle og reproduktiv helse og rettigheter. 
  • Her ligger det sterke bånd tilbake til vår egen nære historie. Kampen for kvinners frigjøring, retten til å bestemme over egen kropp og abortkampen, har vært en viktig del av historien som forteller hvordan Norge har blitt som Norge har blitt.  Dette er en helt sentral del av Norges politiske historie. 
  • Den suksessen som det innebærer at Norge - tross alt - er et av verdens mest likestilte land viser at vi har fått til noe vi kan være stolte av på dette området. Samfunnet endrer seg ikke av seg selv. Dette hadde vi ikke oppnådd hvis det ikke hadde vært for modige foregangsmennesker - aktivister, leger og helsearbeidere - som tok opp kampen for kvinners rettigheter gjennom for eksempel kampen for abort og retten til å bestemme over egen seksualitet. 
  • Kampen for kvinners rettigheter har en sterk tilknytning til arbeiderbevegelsen og venstresiden i norsk politikk. Dette skal vi være stolte av. Det har vært et stort skille mellom venstre- og høyresiden i norsk politikk i disse spørsmålene. 
  • Mye av det vi har lykkes med her hjemme må vi kjempe for ute i verden. I lang tid har vi sett en positiv utvikling i kvinners rettigheter internasjonalt. I det siste har vi opplevd at det som er oppnådd blir utfordret.
  • Vi opplever nå et betydelig press mot kvinners rettigheter internasjonalt. Stadig vekk må vi kjempe for å forsvare de rettighetene som vi har klart å kjempe frem.
    • Vi ser det blant annet i forhandlinger i FN hvor reaksjonære krefter vil ta fra kvinner deres rettigheter spesielt når det gjelder tilgang til prevensjon, trygge og lovlige aborter og seksualundervisning. 
  • Derfor har vi i handlingsplanen også løftet dette spørsmålet spesielt: Vi skal gå først i kampen for å sørge for at det ikke skjer. Vi skal forsvare kvinners rett til å ha kontroll over egen kropp. Og derfor lanserer vi i dag også en egen veileder til våre utenriksstasjoner for hvordan vi i utenrikstjenesten skal jobbe med seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. 
  • Alle norske utenriksstasjoner skal brette opp ermene – og være ambassadører for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR).
  • Men ikke bare SRHR. Vårt mål med handlingsplanen er at vi skal bli enda bedre – i Utenriksdepartementet og på stasjonene – til å jobbe med kvinners rettigheter og likestilling.
  • Når Heikki og jeg bestemte oss for at vi skulle lage en samlet plan for vårt likestillingsarbeid i UD var det ut i fra en erkjennelse av at vi må se arbeidet vi gjør i utenriks og i utviklingspolitikken sammen.
  • En av de største forbildene for likestilling i Norge – Gro Harlem Brundtland – har en gang sagt at alt henger sammen med alt. Sånn er det på likestillingsområdet. Derfor må vi forene kreftene. Dette er den første handlingsplanen som både er for utenriks og utviklingsområdet –og som ser på alle virkemidlene vi har i ett.
  • Vi har valgt oss ut sju politiske mål: 
  1. Vi skal gå i front for å styrke jenter og kvinners rettigheter i normative globale prosesser
  2. Vi skal inkludere likestillingsperspektivet i store politiske satsninger
  3. Vi skal styrke kvinners politiske deltakelse og rettigheter
  4. Vi skal styrke kvinners økonomiske deltakelse og rettigheter
  5. Vi skal bekjempe vold mot jenter og kvinner
  6. Vi skal styrke jenters og kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter
  7. Vi skal sikre kvinners deltakelse i sikkerhetssektoren, fredsbygging og bekjempe seksualisert vold i konflikt og post-konfliktsituasjoner
  • Dere kan lese mer om disse områdene i planen, men like viktig som de politiske målene er hvordan vi skal sørge for å realisere våre mål.
  • Politikk for likestilling må aldri reduseres til fine ord. Det som gir resultater er handling. Og for at vi skal klare og handle så trenger vi et kraftløft for likestilling i utenrikstjenesten:
  • Derfor skal vi blant annet nå sørge for at:
    o Likestillingsdimensjonen skal vurderes i alle saker som legges frem for politisk ledelse i departementet.
    o Likestilling skal systematisk være et punkt på dagsorden på alle reiser
    o Vi skal styrke likestillingsopplæringen i Utenriksdepartementet
    o Det vi gjør skal være basert på kunnskap: Derfor skal vi li større grad legge vekt på forskning i likestillingsarbeidet
    o Ansvar for likestilling som politikkområde skal nedfelles i stillingsinstruks for ledere.
  • I 2005 – da vi overtok regjeringsmakten – gjorde vi likestilling til en prioritet i utenriks – og utviklingspolitikken. 
  • Vi har gjort mye siden. Det politiske fokuset har økt betraktelig. Vi blir sett på som ett av landene som er i front internasjonalt for kvinners rettigheter. Vi samarbeider godt med andre land, internasjonale organisasjoner og ikke minst sivilt samfunn.
  • Vi har blant annet styrket innsatsen mot seksualisert vold betydelig. Det er totalt uakseptabelt at kvinner – og menn – voldtas systematisk som en del av krigføring. Vi har også styrket innsatsen for å involvere kvinner i fredsprosesser. 
  • Vi har – og vil fortsette med å engasjere oss mot kvinnediskriminerende lover. I sommer har vi gjennom Martes historie alle sett hva dette handler om. Martes historie er ikke unik. I mange land finnes det tilsvarende lovverk. Derfor skal vi arbeide for likestilling også i nasjonale lover.
  • Vi har mange resultater og vise til.  Men som vi vet: Internasjonalt arbeid for likestilling er fortsatt en kamp. Det vet vi også fra våre erfaringer her hjemme. 
  • Denne planen staker ut det vi vil – og hvordan vi skal få det til. Ingenting kommer av seg selv. Derfor skal Heikki og jeg stå først i kampen for likestilling og kvinners rettigheter.
  • Tusen takk.