Historisk arkiv

Utenriksdepartementet søker artikkelforfattere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementets prosjekt «Ta utviklingspolitikken hjem» søker artikkelforfattere som ønsker å ta den utviklingspolitiske debatten videre.

Til en tekstsamling som vil belyse problemstillinger og dilemma i norsk utviklingspolitikk ønsker vi poengterte, kritiske og nytenkende artikler, gjerne i kronikks form, som evner å tydeliggjøre utfordringer og mulige veivalg i norsk utviklingspolitikk. Det etterspørres analyse, men også friske ytringer og forslag til ny politikk. Innspillene til debatten bør altså få frem det store bildet og de politiske valgene Norge står ovenfor, og ikke være av rent beskrivende natur.

Formålet med tekstsamlingen er å samle noen av dagens utviklingspolitiske problemstillinger i én publikasjon som kan være en inspirasjon til videre debatt og til konstruktive og operasjonelle forslag til hvordan Norge kan bidra til bærekraftig utvikling og til å bekjempe fattigdom. Tekstsamlingen er tenkt utgitt som en publikasjon fra Utenriksdepartementet. Publisering på Utenriksdepartementets nettsider kan også bli aktuelt.

Interesserte bes i første omgang sende en e-post til Utenriksdepartementet hvor det kort (maksimalt en halv A4 side) redegjøres for hvilke problemstillinger man ønsker å belyse innenfor de rammer som her er skissert. Det bes om at bidragsyterens cv vedlegges. 

E-posten bes sendt til: utviklingspolitikk@mfa.no innen kl. 13.00 den 10. juni 2013. 

Basert på interessemeldingene vil Utenriksdepartementet velge ut inntil tolv forslag til tekster.  

Følgende vilkår gjelder for de tekster som velges ut:

  • Opp til tolv artikler/kronikker vil bli inkludert i tekstsamlingen. Utenriksdepartementet står fritt til å avgjøre hvilke tekster som inkluderes, og forbeholder seg rettighetene til å redigere artikkelen.
  • Artikkelen/kronikken skal ikke overstige 12 000 tegn totalt, inkludert mellomrom, men den kan være kortere.
  • Teksten må være oversendt Utenriksdepartementet innen kl. 09.00 den 1. august 2013
  • Utenriksdepartementet kan honorere forfatterne av innsendte bidrag med inntil 15 000 kroner. Dette gjelder kun de tekstene som faktisk benyttes i publikasjonen. 
  • Teksten må ikke ha blitt publisert noe annet sted tidligere.
  • Teksten må være på norsk eller engelsk.
  • Utenriksdepartementet står fritt til å bruke hele eller deler av artikkelen, så lenge forfatter krediteres.

Tema og problemstillinger som har vært hovedtema for debattene i regi av prosjektet "Ta utviklingspolitikken hjem" vil bli prioritert, men tekstforfatterne står fritt til å foreslå også andre problemstillinger, for eksempel knyttet til fornybar energi eller likestilling. De temaene debattmøtene har berørt er: Norges rolle som global utviklingspolitisk aktør (skal Norge redde verden?); Rettferdig fordeling (rettferdig fordeling – en kamp mot vindmøller?); Overføring av norske verdier (skal de bli som oss?); Forholdet til autoritære regimer (mat eller menneskerettigheter?); Forvaltning av naturressurser (stjeler vi fra de fattige?); Medienes påvirkning på utviklingspolitikken (styrer mediene norsk utviklingspolitikk?) 

Det er en fordel om tekstforfatteren har kjennskap til norsk utenriks- og/eller utviklingspolitikk, og om vedkommende kan vise til publiserte artikler eller publikasjoner om relevante tema tidligere. Representanter for universitets- og forskningsmiljø, NGOer og frivillige organisasjoner og nasjonale og internasjonale tenketanker oppfordres til å søke. 

Spørsmål kan rettes til prosjektleder Bjørn Svenungsen, telefon 23 95 04 03, e-post: bsv@mfa.no 

Prosjektet «Ta utviklingspolitikken hjem» har det siste halve året arrangert en rekke debattmøter i norske byer hvor prioriteringer, utfordringer og dilemma i norsk utviklingspolitikk har blitt diskutert. Prosjektet er etablert av utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås for å stimulere til økt engasjement og en bredere og mer inkluderende debatt om norsk utviklingspolitikk. Utviklingsministeren har selv innledet samtlige møter. Mer enn bare å diskutere om bistand virker søker prosjektet å løfte debatten om norsk utviklingspolitikk. Utviklingspolitikken handler om mer enn bistandsbudsjettet.

Mer informasjon om prosjektet og noen av de debattmøtene som er gjennomført finner du her.