§ 32-3 - Tilbakemelding på oppfølgingsspørsmål vedrørende innsendelse av revidert søknad i forbindelse med ulovlighetssak

Vi viser til Deres e-post av 22. juni med ytterligere spørsmål i tilknytning til en konkret pågående ulovlighetssak i kommunen.

Kompetansen til å behandle og avgjøre saker etter plan- og bygningsloven er delegert til kommunene og Fylkesmannsembetene. Departementet kan ikke gå inn i konkrete enkeltsaker som ikke foreligger i departementet til ordinær saks- eller klagebehandling, og vi kan således ikke gjennomgå og vurdere saksdokumentene De har vedlagt i Deres e-post. Vi ber derfor om at De tar hensyn til dette ved eventuelle fremtidige henvendelser til departementet.

Departementet vil i det følgende besvare Deres spørsmål på rent generelt grunnlag.

Spørsmål 1: Er slike forhåndskonferanser som foretatt i gul mappe tilstrekkelig/og dermed godtatt for å kunne behandle saken som dengangens meldingsak etter § 81?

Forhåndskonferanser er regulert i plan- og bygningsloven § 21-1 og byggesaksforskriften § 6-1. Formålet med forhåndskonferanser er å avklare tiltakets forutsetninger og rammene for videre saksbehandling, og skal avholdes før søknad om tiltak sendes inn. Forhåndskonferanser er ikke bindende for kommunen.

Det er tidspunktet for innsendelse av søknad som avgjør hvilken lov som kommer til anvendelse. Dette innebærer at søknader innsendt etter 1. juli 2010 skal behandles etter plan- og bygningsloven av 2008.

Spørsmål 2 : Vil en godkjent søknad av kommunen oppheve rivingsvedtaket slik Fylkesmannens saksbehandler Roar Lilleberget sier på en tlfsamtale med undertegnede?

Pålegg om retting, herunder riving, av et ulovlig forhold er et virkemiddel som benyttes for å bringe en ulovlig tilstand tilbake til opprinnelig, lovlig tilstand. Dersom det ulovlige forholdet blir godkjent av bygningsmyndighetene gjennom etterfølgende tillatelse, vil det ikke lenger foreligge noe ulovlig forhold. Imidlertid skal en evt ny søknad om tillatelse til tiltak holdes adskilt fra pålegget om riving av det ulovlige tiltaket. Dette medfører at et pålegg først faller bort når påleggets innhold er oppfylt.  Så dersom det er pålagt å rive en bygning, faller ikke pålegget bort før bygningen er revet. Dersom en i ettertid får godkjent en mindre bygning, kan et eventuelt pålegg om å rive hele bygningen oppheves, og kun omfatte det som ikke er i samsvar med ny tillatelse. Dette på grunn av etterfølgende omstendigheter.

For ordens skyld gjøres det oppmerksom på at dersom pålegget er fulgt opp med vedtak om tvangsmulkt vil eventuelt beløp som er påløpt etter at fristen for å etterkommet pålegget er oversittet, fortsatt måtte betales.

Dersom pålegget er fulgt opp med et forelegg, oppstiller plan- og bygningsloven en frist på 30 dager fra forkynnelse på å reise søksmål for å få forelegget prøvd. Dersom ikke dette er gjort vil forelegget ha samme virkning som en rettskraftig dom.

Spørsmål 3 : Kan kommunen nekte å godkjenne ny innsendt søknad som bringer alt 100 % i tråd med kommuneplanen og da ikke trenger dispensasjon som igjen er grunnlaget for rivingsvedtaket.

Dette er et forhold som hører inn under ansvarsområdet til Miljøverndepartementet, og må eventuelt tas opp med dem.

Spørsmål 4: Kan m2 bra brukes når retningslinjer beskriver kun m2?

Kommunal- og regionaldepartementet er ikke kjent med de kommunale retningslinjene for skogshusvær som det vises til i Deres e-post. Forståelsen av retningslinjene må derfor tas opp med kommunen. Når det gjelder Landbruk Pluss er denne utarbeidet at Landbruksdepartementet og Miljøverndepartementet, og forståelsen av denne må dermed tas opp med dem.