Høringssvar fra Kommuneoverlegen

Dato: 03.04.2024

Svartype: Med merknad

Høringssvar - Forskrift om endringer i forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram

Høringsuttalelse fra Kommuneoverlegen, Lier kommune

Dette er et midlertidig høringssvar, da det på grunn av kort frist foreløpig ikke har vært til politisk behandling i kommunen.

Viser til høring mottatt i kommunen 12.03.24, med forkortet høringsfrist 03.04.24. Bakgrunnen for forkortet høringsfrist støttes. Kommuneoverlegen er positiv til innføring av kikhostevaksine til gravide, og synes forslagene til forskriftsendringer er gode.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet ber særlig om høringsinstansenes innspill på administrative og økonomiske konsekvenser for kommunene. Viser her til sitat fra høringen:

Departementet vurderer at maternell kikhostevaksinasjon bør kunne tilbys av både jordmor og fastlege, og foreslår at tilbudet ikke er begrenset til helsestasjonstjenesten.

Vaksinen skal være gratis for den gravide, da det er en vaksine i program. Vaksineringen av gravide kan tilbys i den kommunale jordmor-/helsetjenesten, i ordinær svangerskapskontroll i uke 24. Dette vil kreve noe mer tid i konsultasjonen, og noe økt bruk av forbruksvarer. Det kan også medføre økt antall konsultasjoner, for de gravide som går til svangerskapsoppfølging hos fastlege, der man ikke oppnår avtale med fastlegene om å gjennomføre maternell kikhostevaksinasjon. Dersom denne kostnadsøkningen skal bæres av kommunen, bør dette komme klart fram i informasjonen som skal utarbeides, og informasjonen bør oversendes til administrativ ledelse i kommunen. Det må også tydeliggjøres om det medfølger økt rammeoverføing til kommunene, eller om det forventes å inngå i nåværende ramme, eller om kommunens utgifter kompenseres i etterkant per gjennomført vaksinasjon.

Det åpnes også for at vaksinen kan tilbys hos fastlegene, noe som vil øke tilgjengeligheten for de gravide. Det er positivt at de gravide kan få gjennomført hele sin svangerskapskoppfølging, inkludert kikhostevaksineringen, på ett sted. Det vil også kunne begrense kommunens merarbeid, og dermed utgifter. Spørsmålet som står ubesvart, er hvordan fastlegenes kostnader til administrasjon av vaksinen dekkes. Særlig med tanke på dagens arbeidsbyrde for fastlegene, bør nye oppgaver kompenseres.

Gjennomføring av maternell kikhostevaksinasjon bør innlemmes i normaltariffens takstsystem, slik at utgiftene til fastlegene dekkes og det således gis økt incentiv for fastlegene til å tilby vaksinasjonen. Det må avklares om Helfo i ettertid kan kreve kostnadsdekning fra kommunen for utbetalte refusjoner, på samme måte som for covid 19-vaksinasjon jmf. Forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram § 6c, og i så fall om kommunene vil få økt rammeoverføring i denne forbindelse. Omfanget av, og dermed kostandene til, maternell kikhostevaksinasjon er vesentlig mindre per år enn covid 19-vaksinasjonen, men er tenkt å vare over tid, og kostnadsdekningen må være avklart og tydelig for kommunene fra start.

Skal fastlegenes kostander/ressursbruk dekkes direkte av kommunen, må det inngås interne avtaler med fastlegene om fakturering. Det bør da fastsettes nasjonale føringer for hvilket beløp kommunene skal tilby.

Et system tilsvarende det for opphentingsprogrammet for HPV, der utgifter til administrering hos fastlegene skal kompenseres i etterkant per gjennomførte vaksinasjon, synes ikke hensiktsmessig, hvis fastlegene må etterfakturere/rapportere til nasjonale myndigheter om antall satte vaksiner. Dette medfører nok et administrativt merarbeid for fastlegene, som trolig ikke blir tatt godt imot, og i verste fall ikke prioritert.

Opplæring

Det ansees viktig at det legges en innsats i å tilby god opplæring til jordmødre (og helsesykepleiere) vedrørende vaksinasjon og vaksineformidling. Det siteres fra høringen:

Folkehelseinstituttet skal gjennomføre arbeid med informasjon om tiltaket, opplæring til helsetjenesten, og oppfølging av tiltakets sikkerhet og effekt, beregnet til 4,1 mill. kroner.

Dette bør presiseres nærmere. Hvordan skal opplæringen foregå, og hvem utfører den? I hvilken grad tilfaller dette kommunen selv, og hvordan dekkes kommunens eventuelle kostnader til opplæring?

Bestilling / rekvirering av vaksiner

Kommunen bestiller vaksinedoser fra FHI, på samme måte som andre vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet. Dersom fastlegene skal administrere maternell kikhostevaksine, må de også ha tilgang på vaksiner. Det krever ressurser hos kommunene hvis de skal administrere dette, ved å ta opp bestilling fra fastlegene og deretter distribuere vaksinene ut til legekontorene. Hvis fastlegene kan lage resept, slik at den enkelte gravide kan hente vaksinen kostnadsfritt på apotek og medbringe til fastlegen, vil dette både redusere kommunens ressursbruk og svinn av ubrukte vaksinedoser som blir liggende på fastlegekontoret hvis de har feilberegnet antall gravide på sitt kontor i gitt periode. Det må i så fall tydelig informeres om til både fastleger og apotekene, slik at det er en felles forståelse av hvordan reseptene skal merkes, og hvordan apotekene skal få sine utgifter dekket.