Høringssvar fra Sarpsborg kommune

Dato: 31.01.2024

Svartype: Med merknad

Høringsuttalelse fra Sarpsborg kommune - Forslag til endringer i forskrift om konsekvensutredning

Vi viser til høring om forslag til endringer i forskriften om konsekvensutredning, mottatt 19. desember 2023 med høringsfrist 31. januar 2024.

Vi vil begynne med å vise til Instruks om utredning av statlige tiltak kapittel 3-3 der det står at

«Høringsfristen skal tilpasses omfanget av tiltaket og hvor viktig det er. Høringsfristen skal normalt være tre måneder, og ikke mindre enn seks uker.»

Vi vil presisere at det er 29 arbeidsdager fra 19. desember til 31. januar, og således ikke fulle 6 arbeidsuker. Vi kan heller ikke se hvorfor denne høringen ikke skal forholde seg til den normale høringsfristen på 3 måneder. På bakgrunn av den korte høringsfristen, rekker Sarpsborg kommune kun å avgi en kort administrativ uttalelse uten politisk involvering.

Utredning

De foreslåtte endringene dreier seg om endringer i hvilke tiltak som har meldeplikt til NVE før det kan søkes om energikonsesjon etter energiloven. Meldeplikt innebærer at de som skal søke konsesjon på energiprosjekter, må levere melding til NVE først. Meldingen er et tidlig varsel om et planlagt prosjekt, og skal høres hos berørte offentlige myndigheter (herunder vertskommunen for prosjektet), interesseorganisasjoner og lokalsamfunnet. Meldingen skal blant annet beskrive relevante og realistiske alternativer, og hvordan disse skal vurderes i konsekvensutredningen. Meldingen må godkjennes av NVE før det kan søkes om konsesjon på prosjektet.

Forslag om å endre grensen for meldeplikt for endringer i regionalnettet fra 15 km til 50 km

Dagens regelverk innebærer meldeplikt for tiltak på kraftledning med spenning på 132 kV eller høyere, og lengde på mer enn 15 km ny trasé. Klima- og miljødepartementet og Energidepartementet foreslår å heve grensen for meldeplikt fra 15 km til 50 km for kraftledninger med spenning på 132 kV. Dette er for å få fortgang i en del av utbyggingsprosessene, da NVE har mange søknader i kø.

Sarpsborg kommune ser på forslaget til endring i kravet om melding for konsesjonspliktige endringer i regionalnettet som positivt. Vi ser utelukkende fordeler med å endre grensen fra 15 km til 50 km, da endringen, slik vi forstår det, ikke endrer kravet til selve innholdet i en konsekvensutredning, men kun prosessen for utarbeiding og behandling av denne. Å effektivisere prosessen vil kunne gi bedre framdrift i utbedringen av strømnettet. Manglende kapasitet i strømnettet utgjør i dag en betydelig begrensning for bedrifter i Sarpsborg og nabokommunene.

Forslag om å innføre meldeplikt for solkraftverk med installert effekt over 30 MWp

Klima- og miljødepartementet og Energidepartementet foreslår å innføre meldeplikt for solkraftverk med installert effekt over 30 MWp. Anlegg under 30 MWp skal ha rett til å sende inn melding, men ikke plikt.

Innføring av meldeplikt for solkraftanlegg

I dag er det ikke meldeplikt for solkraftverkprosjekter, og utbygger kan begynne rett på konsesjonssøknaden uten å ha vært i kontakt med lokale myndigheter i forkant. Hensikten med endringen er å skape en bedre forutsigbarhet for kommuner og utbyggere, samt skape en bedre forankring og utredning av potensielt konfliktfylte prosjekter.

Sarpsborg kommune er svært positive til at det innføres meldeplikt for solkraftanlegg, og tror dette vil bidra til langt bedre lokal forankring av slike prosesser i kommunene.

Fastsetting av hvilken faktor ved et solkraftanlegg som skal utløse meldeplikt

I høringsforslaget er det foreslått at meldeplikten kun skal innføres for solkraftanlegg med planlagt effekt på 30 MWp eller mer. Vi er svært positive til at det fastsettes en grense. Vi er imidlertid uenige i valget av grenseverdi for meldeplikt.

På side 3 i høringsnotatet står det:

«Det er i de aller fleste tilfeller en klar sammenheng mellom selve størrelsen på solkraftverket, og dermed arealbehovet, og virkningen for allmenne og private interesser.»

Det ramses videre opp hvordan solkraftverkets arealbeslag påvirker ulike interesser. En konsekvensutredning skal ivareta hensynene til disse interessene. Dette taler for at grensen bør settes basert på arealbeslaget tiltaket medfører heller enn produksjonskapasiteten. Departementene har selv omregnet fra MWp til daa for å begrunne hvilke anlegg de mener grenseverdien bør gjelde for. Sarpsborg kommune kan ikke se at det er mål- eller interessekonflikter ved et solkraftanlegg knyttet direkte til variasjoner i installert effekt.

Videre vil faktisk produksjon fra et solkraftanlegg kunne variere over tid, og være påvirket av en rekke faktorer. Solkraftverkets produksjon er sterkt påvirket av innstrålingsforholdene ved den geografiske plasseringen av anlegget. Et solkraftanlegg med gode innstrålingsforhold vil normalt kreve mindre areal per produsert effekt, enn et anlegg lokalisert på et område med dårligere innstrålingsforhold. Dette medfører at meldeplikt basert på produksjonskapasitet ikke vil tilsvare likt arealbeslag i hele landet. Samme forskjeller kan også tenkes knyttet til blant annet forskjeller i benyttet teknologi. Det fysiske arealet hvert enkelt anlegg beslaglegger er imidlertid konstant, vil være sammenlignbart uavhengig av geografisk plassering og vil være lett å beskrive nøyaktig i søknadsfasen.

Den foreslåtte grenseverdien basert på produksjonskapasitet kan i gitte tilfeller oppmuntre til ineffektive arealløsninger, der eier går for et større areal med lavere produksjon for å komme under grensen og dermed få et enklere behandlingsløp uten meldeplikt. Sarpsborg kommune mener dette ikke er en ønsket situasjon. Skal man først båndlegge et areal i rundt 30 år, bør det legges opp til best mulig utnyttelse av dette arealet. Dette taler igjen for at grensen for meldeplikt bør fastsettes med bakgrunn i størrelsen på arealbeslag heller enn produksjonskapasitet.

Fastsetting av ved hvilket omfang et solkraftverk utløser meldeplikt

Basert på de prosjektene vi har blitt forelagt i vår kommune, tilsvarer 1 MWp ca. 17 daa i områder med optimal innstråling. Direkte oppskalert blir 30 MWp ca. 520 daa. Hvilke verdier og interesser som blir berørt vil variere stort med plassering av prosjektet. Noen steder vil mindre arealer ha store interessekonflikter pga. nærhet til andre brukerinteresser, mens større arealer med en annen plassering kan være tilnærmet uproblematiske. En fastsatt grenseverdi for meldeplikt bør settes ved minste arealbeslag som utløser konflikt. Basert på erfaring fra andre typer saker, ser vi for oss at en grense på nærmere 100 daa vil være mer passende i så måte.

Konklusjon

Sarpsborg kommune er positive til at grensen for meldeplikt for strømledninger med spenningsnivå på 132 kV øker fra 15 km til 50 km.

For den foreslåtte endringen i meldeplikt for solkraftverk er vi positive til at meldeplikt innføres. Vi har imidlertid et sterkt ønske om at grensen for meldeplikt relateres til arealbeslag og ikke produksjonskapasitet, samt at grensen settes ned til 100 daa.

Vedlegg