Høringssvar fra Fagskolen Kristiania

Dato: 11.10.2023

Til: Det kongelige Kunnskapsdepartement

Fra: Fagskolen Kristiania

Dato: Oslo, 11.10.23

Svar på høring – Forslag til endringer i lov og forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning

Viser til høringsbrev av 22.06.23 fra Kunnskapsdepartementet. Fagskolen Kristiania er i stor grad positiv til endringsforslagene og vi kommenterer på enkelte av kapitlene i høringen under. For de øvrige endringsforslagene, støtter vi disse slik de foreligger.

Institusjonsakkreditering

Departementet foreslår institusjonsakkreditering som et supplement til de eksisterende akkrediteringsmulighetene (fagområdeakkreditering 2007 og akkreditering av utdanning 2003). Det er behov for å beholde eksisterende akkrediteringsmuligheter for å møte mangfoldet i sektoren.

Vilkår og kriterier for institusjonsakkreditering skal fastsettes i forskrift. NOKUT får i oppdrag å utrede og utforme forslag til vilkår og kriterier. Departementet ønsker innspill til vilkår for at en fagskole kan bli institusjonsakkreditert og regler for tilsyn med akkreditering.

Fagskolen Kristiania er svært positiv til institusjonsakkreditering. Fagskolen har tidligere sendt inn et innspill til Kunnskapsdepartementet om etablering av en fremtidig institusjonsakkreditering. Innspillet ble oversendt 16. januar 2023.

Institusjonsakkreditering gjør at institusjoner raskere kan etablere relevante utdanningstilbud for å imøtekomme arbeidslivets behov for ny kompetanse. Dette bidrar også til å skape et større institusjonsmangfold i sektoren som bidrar til et bedre samlet fagskoletilbud. Det er en styrke at sektoren består av store fagskoler med et bredt tilbud og små spesialiserte fagskoler innenfor smalere fagfelt.

Fagskolen Kristiania anbefaler at krav og vilkår til institusjonsakkreditering legger seg tett mot regelverket for UH-sektoren der det er relevant, samtidig som man ivaretar fagskolenes egenart.

Innspill til vilkår og kriterier:

  1. Fagskoler bør allerede ha fått godkjent minimum to fagområdeakkreditering for å kunne søke institusjonsakkreditering.
  2. Det bør stilles krav til at en fagskole har uteksaminert et tilstrekkelig antall kandidater fra utdanninger innen de akkrediterte fagområder etter at fagområdeakkrediteringen er gitt.
  3. Fagskolen bør vise at de har et robust fagmiljø (dette inkluderer både stabilitet og størrelse), med ansatte med relevant faglig og pedagogisk kompetanse innenfor sentrale fagområder som inngår i studietilbudene. Fagskolen skal ha planer for kompetanseutvikling.
  4. Fagskolen bør vise at de har et systematisk og involverende kvalitetssikringsarbeid med god ledelsesforankring, klar ansvars- og arbeidsfordeling, samt kvalitetskultur og kvalitetsindikatorer som blir målt og evaluert. Systemet skal inkludere prosesser for akkreditering og avvikling av studier også innenfor nye fagområder.
  5. Fagskolen bør vise at de har et velfungerende studentdemokrati i tråd med lov, forskrift og retningslinjer som sikrer studentenes muligheter til medvirkning.
  6. Fagskolen bør ha en strategi med mål og tiltak for å utvikle institusjonen.

Prosessen for institusjonsakkreditering kan bygge på fagskolens tidligere akkrediteringer. Ved en institusjonsakkreditering mener vi man først og fremst må se på hvordan fagskolen forvalter de fullmaktene de allerede har, og da spesielt prosessene med å opprette og legge ned utdanningstilbud. I tillegg må fagskolen vise at den har et robust fagmiljø over tid, og evne til å bygge og utvikle fagmiljøets kompetanse også innenfor nye fagområder.

Vi foreslår at det ved en institusjonsakkreditering følger med økonomiske insentiver som for eksempel rammetilskudd som gir fagskolene en mer forutsigbar finansiering av både drift og utvikling for å sikre god kvalitet på studentenes utdanningstilbud, og som svarer på arbeidslivets kompetansebehov. Videre bør det opprettes et system for periodisk tilsyn med en frekvens på 5-6 år, for fagskoler som er institusjonsakkreditert.

Vi mener at en institusjonsakkreditering må erstatte tidligere oppnådde fagområdeakkrediteringer og ytterligere gi følgende rettigheter:

  • Mulighet til å kalle seg akkreditert fagskole
  • Kan etablere og legge ned studier på nivå 5 innenfor alle fagområder
  • Kan tilby høyere yrkesfaglig utdanning på nivå 6 (når dette blir mulig)

Unntak fra reglene i loven

Fagskolen Kristiania støtter forslaget til endring i loven for å kunne åpne for permanente unntak og at dette gjøres generelt for fagskolene, ikke kun for Forsvarets utdanninger. Det vil måtte være begrenset mulighet for slike unntak og terskelen bør være høy.

Permisjon

Fagskolen Kristiania støtter forslaget til utvidet permisjonsrett for studenter på fagskoler, og at dette harmoniseres med rettighetene studenter har på universitet og høyskole. Fagskolen Kristiania har allerede slike rettigheter nedfelt i vår lokale forskrift

Andre endringer

Fagskolen Kristiania støtter forslaget om presisering av styrets plikt i forslag til § 9 tredje ledd bokstav f. om styrets plikt til å sørge for at virksomheten drives i samsvar med lover og regler, inkludert vilkårene for akkreditering. Dette vil bidra til ytterligere å forankre fagskolens kvalitetsarbeid i styret.

NOKUTs tilsyn og saksbehandlingsregler

Endringsforslagene er i stor grad en rydding i lovverket, og samtidig en presisering av NOKUTs hjemmelsgrunnlag for ulike sanksjoner. Fagskolen Kristiania mener at det er viktig at NOKUT har et tydelig rettslig grunnlag for de oppgaver de skal løse, og støtter at dette defineres i lov, og ikke i forskrift. Samtidig er det viktig for troverdigheten til fagskoleutdanning, og studentenes mulighet til å få en utdanning av høy kvalitet, at NOKUT har sanksjonsmuligheter der kvaliteten ikke er tilfredsstillende. Vi mener også at det er viktig for NOKUT å ha mulighet til å gi sanksjoner i form av karantene for ny søknad til fagskoler som er langt fra å tilfredsstille søknadskriterier, slik at NOKUTs ressurser benyttes mest mulig effektivt. Endringsforslagene støttes.

Studiepoeng og ECTS

Fagskolen Kristiania støtter departementenes forslag om å flytte regulering av studiepoeng til loven. Innføringen av studiepoeng har vært svært viktig for studentene, og bidratt til større likeverd mellom fagskole og UH-studenter.

Samtidig ønsker vi også å adressere utfordringene knyttet til at fagskolenes studiepoeng per i dag ikke er konverterbare til de internasjonale studiepoengene ECTS. Dette fører til større utfordringer blant annet når det gjelder internasjonalisering, da vi ikke har mulighet til å tildele ECTS-studiepoeng til innvekslende studenter. Det at «fagskole-studiepoeng» ikke har samme verdi som øvrige studiepoeng, blir også ofte brukt som begrunnelse mot oppretting av overgangsordninger, noe som igjen hemmer mobilitet internt i det norske utdanningssystemet.

Vi ser at i andre europeiske land, som f.eks. Danmark, Nederland og Tyskland, tilbys utdanninger på nivå 5 som også gir uttelling gjennom ECTS.

Vi ber derfor om at departementet også gjør de tiltak som er nødvendige for å kunne tilby ECTS på norske fagskoler, gjennom endringen av denne lov.