Høringssvar fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

Dato: 10.10.2023

Innspill fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap(DSB) til endringer i lov og forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning

1. Harmonisering med regelverket i universitets- og høgskolesektoren

DSB er positive til at det i forslaget til ny fagskolelov forslås flere endringer som innebærer at fagskolestudentene får tilnærmet like rettigheter som studenter ved universiteter og høyskoler i de tilfellene dette er mulig. DSB ønsker i tillegg at reglene om realkompetanse for fagskoler harmoneres så mye som mulig med reglene for realkompetanse i universitets- og høyskolesektoren, der det er mulig.

2. Institusjonsakkreditering

DSB støtter forslaget om å åpne opp for å gi fagskoler institusjonsakkreditering. Fagskoler med institusjonsakkreditering vil få store fullmakter til å forvalte egen studieportefølje, og DSB mener derfor at det er viktig at vilkår og kriterier for hva som er nødvendig for å få en institusjonsakkreditering fastsettes i forskrift, slik Kunnskapsdepartementet anbefaler. DSB mener at fagskoler som får innvilget institusjonsakkreditering som et minimum bør ha en eller flere fagområdeakkrediteringer og at institusjoner som ikke har oppfylt kravene til kvalitet som er fastsatt i lov og forskrift ikke kan få institusjonsakkreditering. For institusjoner som etter tilsyn fra NOKUT har fått påvist mangler, bør det være en karenstid fra mangel er rettet opp til ny søknad om institusjonsakkreditering kan bli innvilget. DSB mener også at det er svært viktig at NOKUT prioriterer å bruke ressurser på tilsyn med fagskolene som får institusjonsakkreditering.

3. Permanent unntak fra fagskoleloven med forskrifter

DSB er positive til forslaget om å etablere en generell unntakshjemmel i fagskoleloven. DSB har nylig fått akkreditert fagskolestudiet Brann, redning og samfunnssikkerhet ved Brann- og redningsskolen og har gjennom det første opptaket gjort erfaringer som tilsier at det vil være aktuelt for oss å bruke den nye bestemmelsen om unntak som her foreslås. Fra DSBs side vil det særlig være behov for å få unntak fra reglene om rangering av søkere. Dette begrunnes med følgende forhold:

Utdanningsbakgrunn: Det er en tydelig politisk ambisjon om at brann- og redningsvesenet skal speile befolkningen og dermed er også mangfold en viktig ambisjon. Fagskoleutdanningen vil være eneste kvalifiserende vei inn for å jobbe i beredskap. Studiet brann, redning og samfunnssikkerhet bygger ikke på noe fra videregående skole og for å sikre mangfold i utdanningsbakgrunn, har studiet et bredt opptaksgrunnlag med både yrkesfaglige og studieforberedende utdanningsprogram. Fordi fagskoleloven gir mange tilleggspoeng for fag- og svennebrev er det så godt som umulig for søkere med studieforberedende utdanningsprogram å nå opp i konkurransen og få opptak til studiet Brann, redning og samfunnssikkerhet. I årets opptak fikk ingen med studieforberedende utdanningsprogram tilbud om studieplass på studiet. Dette strider mot den politiske ambisjonen for studiet og vi ser behov for regulering i fagskoleregelverket som gjør det mulig for søkere med studieforberedende utdanningsprogram å få opptak til studiet.

Kjønn: Likeså er en del av den politiske ambisjonen om mangfold å oppnå en økt andel kvinner innenfor yrkesfeltet. Søkemønsteret til videregående utdanning er fremdeles svært tradisjonelt i den forstand at gutter i svært stor grad dominerer innenfor tradisjonelle håndverksfag, mens det er stor overvekt av jenter innenfor studieforberedende utdanningsprogram, helse- og oppvekstfag, frisør, blomster, interiør og eksponeringdesign.[1] Disse strukturene er vanskelig og tidkrevende å endre. Siden søkere med studieforberedende utdanningsprogram ikke når opp i konkurransen og de fleste jentene i dag velger denne retningen, har vi erfart at vi ikke klarer å rekruttere jenter til utdanningen, og i neste ledd vil vi heller ikke klare å rekruttere flere kvinner til yrket. I årets opptak fikk ingen kvinner tilbud om studieplass. Dette strider mot den politiske ambisjonen for studiet og vi har behov for tiltak som innebærer at regelverket ikke disfavoriserer søkere fra studieforberedende utdanningsprogram. For å oppnå dette ønsker DSB å etablere en uttaksregel som innebærer at en viss andel av studentene som får studieplass har vitnemål fra studieforberedende utdanningsprogram.

4. Dispensasjon fra kravet om fullført og bestått videregående opplæring for opptak til fagskoleutdanning

DSB støtter forslaget om å ta inn en bestemmelse som åpner for at det særskilte tilfeller kan fastsettes unntak fra kravet om fullført og bestått videregående opplæring for opptak til en fagskoleutdanning samt at vilkårene som foreslås i høringsnotatet også tas inn i loven. Dette fordi disse ellers vil bli vurdert som realkompetansesøkere som både er mer tidkrevende og komplisert.