Høringssvar fra Elisabet Ranheim Henriksveen

Dato: 20.04.2021

Svartype: Med merknad

Løse saker: Jeg håper at barneloven blir endret slik at ved samlivsbrudd er det tydelige føringer for at samarbeid forventes fra begge foreldre. Her må familievernkontoret kreve at begge foreldre møter til mekling, og ikke slik som nå; at altfor mange meklinger skjer en-til-en.

Likestilte foreldre: Det må få følger for den forelderen som holder barnet unna den andre forelderen. Slik det er nå får det ingen konsekvenser når den ene forelderen (som oftest mor) holder barnet unna den andre forelderen (som regel far) og dennes familie. Dette fører til ufattelige lidelse, søvnløse netter, økonomiske vansker, utenforskap, ensomhet, psykiske problemer for den som blir utsatt for samværssabotasje. Slik skal det ikke være.

Samværssabotøren tjener også økonomisk på saboteringen, da NAV ikke forholder seg til samværsavtaler eller rettskraftige dommer. Dette MÅ det bli slutt på.

Storfamilien rundt seg: Skal vi danne barn som står stødig i sine liv framover - med både mors- og farsfamilien rundt seg, MÅ Norge ta ansvar og legge til rette for det...i lovs form..som SKAL være førende og følges.

Mitt svar har tatt utgangspunkt i lovforslagsteksten under.

«Barnelovutvalget skal foreta en helhetlig vurdering av barneloven og komme med forslag til en moderne og tidsriktig barnelov. I den nye loven skal foreldre være likestilte som foreldre, omsorgspersoner og forsørgere. Hensynet til barnets beste skal være avgjørende. Loven skal utformes i et klart og godt språk, og være informativ og brukervennlig for alle grupper i samfunnet.»

«Utvalget skal vurdere reglene om samvær i barneloven på bakgrunn av rettspraksis og internasjonal utvikling og praksis, herunder avgjørelser av Menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD). Spørsmål knyttet til barnets rett til samvær med for eksempel søsken, steforeldre, besteforeldre mv. bør vurderes særskilt.»

«Det er et mål at flere saker med høyt konfliktnivå mellom foreldrene blir løst utenfor domstolene. God hjelp fra familievernet til familier etter samlivsbrudd og til foreldre med høyt konfliktnivå bidrar til dette. Utvalget bes vurderer hvordan rettslige reguleringer kan legge til rette for konfliktløsning på et tidlig stadium og hvordan dette kan reguleres i utkast til ny barnelov.»