Høringssvar fra BarnsBeste

Dato: 26.04.2021

Svartype: Med merknad
Vi viser til høringsnotat av 14.01.21 fra Barne- og familiedepartementet.
BarnsBeste er et nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende. Vi arbeider for at barn som pårørende og deres familier skal få den oppfølgingen de har behov for. Barn og unge mellom 0-18 år er pårørende/etterlatte når foreldre eller søsken opplever helseproblemer eller dør. Ovennevnte vil være utgangspunktet for BarnsBestes høringsuttalelse.
BarnsBeste ønsker å berømme Barne- og familiedepartementet for initiativ til en fornyelse av barneloven, samt å sette fokus på å styrke barns rettigheter gjennom å tydeliggjøre viktige prinsipper i barns menneskerettigheter i lovteksten.
I denne høringsuttalelsen velger vi å gi oppmerksomhet til følgende punkter:
Punkt 1 Fokus på barns rettigheter og barns medvirkning
Punkt 2 Ivaretakelse av barn som pårørende ved samlivsbrudd
Punkt 3 Særskilt praksis ved journalføring
Punkt 1 Fokus på barns rettigheter og barns medvirkning
BarnsBeste støtter forslaget om å tydeliggjøre ytterligere at barn skal lyttes til og at barnets meninger skal tillegges vekt i vurderinger rundt hva som er barnets beste. Vi støtter også forslaget om at det er behov for et paradigmeskift, hvor man går fra å betrakte barn som objekter som trenger hjelp, til å styrke barnets egne ressurser og deltakelse i de sosiale system barnet lever i.
Barn som opplever sykdom og/eller død i egen familie har ikke egne rettigheter i møte med de tjenester som gir helsehjelp til foreldre eller søsken. Dersom barnet opplever egne utfordringer knyttet til sykdom og eller død i familien, har det i dag ingen egne rettigheter uten å måtte bli klient, bruker, pasient selv. Barna gis «tilgang» på informasjon og oppfølging gjennom den som er syk.
BarnsBeste mener at en ytterligere fremheving av barns rett til medvirkning i barneloven, vil kunne styrke barnets rettigheter i et barn som pårørende-perspektiv, fordi det kan bidra til at foreldre og helsepersonell i større grad snakker med barnet om dets behov og ønsker. Ved å sikre barnets rettigheter, og ikke bare foreldre og helsepersonells plikter, sikres oppfølgingen av barn som pårørende i alle sektorer av samfunnet i større grad.
Punkt 2 Ivaretakelse av barn som pårørende ved samlivsbrudd
BarnsBeste ønsker å belyse problematikken rundt barn som ikke lever sammen med begge foreldrene, og hvor det oppstår alvorlig sykdom hos den ene forelderen. Der den friske forelderen ikke lengre står oppført som nærmeste pårørende, kan det medføre at barnet ikke får den nødvendige informasjon og oppfølging som barnet er i behov av.
I familier hvor foreldrene ikke bor sammen, kan det vært høyt konfliktnivå og et vanskelig samarbeidsklima mellom de voksne. Å skulle utføre sin foreldreoppgave ved å ivareta barnets behov for informasjon og oppfølging ved den andre forelderens sykdom, er krevende dersom den syke ikke ønsker å dele informasjon. BarnsBeste ber derfor om at det fremheves i barneloven at barn, uavhengig av familiesituasjon, skal sikres nødvendig oppfølging og informasjon ved sykdom i familien eller andre hendelser som kan utløse et behov for informasjon og oppfølging hos barnet.
Punkt 3 Særskilt praksis ved journalføring
BarnsBeste støtter forslaget om at barnets stemme skal komme tydelig frem i saker som omhandler barnet. Ved en slik praksis ønsker BarnsBeste å tydeliggjøre behovet for at barnets meninger må sikres gjennom journalføring. På den måten har barnet på et hvert tidspunkt mulighet til å finne igjen de uttalelser de har kommet med i blant annet kartlegginger.
Arbeidet for å ivareta barn som pårørende møter hindringer i styrende dokumenter knyttet til blant annet dokumentasjon av barn som pårørende-arbeid, digital samhandling og innsynsrett. Vi i BarnsBeste mener det vanskeliggjør å sikre at barnets stemme er ivaretatt dersom det mangler dokumentering på hvilke uttalelser barnet har gitt.
BarnsBeste takker for muligheten til å gi høringsinnspill og bidrar gjerne ved behov for ytterligere informasjon.
Lykke til i videre arbeid.
BarnsBeste – Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende
Siri Gjesdahl, leder Mary-Ann Esperaas, fagrådgiver