Endring av trikinforordningen

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2156 datert 17. oktober 2023 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2015/1375 som gjelder visse rapporteringskrav for medlemsland som har unntak fra krav til testing i slakterier for trikiner i kjøtt og skrotter fra tamsvin

COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) 2023/2156 of 17 October 2023 amending Implementing Regulation (EU) 2015/1375 as regards certain reporting requirements for Member States derogated from the testing in slaughterhouses for Trichinella in meat and carcasses of domestic swine

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 26.10.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 18.12.2023

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet / Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

I Trikinforordningen er det krav til offentlig kontroll av trikiner i kjøtt. Dette inkluderer krav til å ta prøver av slakteskrotter av tamsvin i slakterier som en del av post-mortem kontrollen. Hensikten med prøvetakingen er å analysere for tilstedeværelse av trikiner. Medlemsstatene kan gi unntak fra kravet om testing for trikiner for svin som kommer fra en besetning som er oppstallet under kontrollerte forhold i tråd med Trikinforordningen. For medlemsstater som har innvilget slikt unntak, er det krav om en årlig rapport til Kommisjonen om resultatene av trikinundersøkelsen.

I Zoonosedirektivet er det krav om rapportering av zoonoser i foregående år. Den rapporten skal også inneholde resultater fra trikinundersøkelsene. Dette kravet gjelder for alle medlemsstater. De medlemslandene som har innvilget unntak for testing av trikiner etter Trikinforordningen må derfor rapportere samme informasjon to ganger. 

Kommisjonen mener denne dobbeltrapporteringen er unødvendig, og foreslår derfor å fjerne rapporteringskravet i Trikinforordningen. Dette gjør den ved å endre artikkel 3, punkt 4. Endringen innebærer at disse medlemslandene må rapportere etter Trikinforordningen bare dersom de ikke rapporterer de samme resultatene etter Zoonoseforordningen.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i Forskrift om offentlig kontroll – animalsk produksjon, forordning (EU) 2019/624 og forordning (EU) 2019/627

Økonomiske og administrative konsekvenser

Norge har ikke innvilget noen slike unntak etter Trikinforordningen, og rettsakten forventes derfor ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter, næringen eller forbrukere. Ettersom Norge ikke har noen svinebesetninger som  under kontrollerte oppstallingsforhold, har vi ikke vært i kontakt med bransjen om denne rettsakten utover at de har fått tilsendt alle dokumenter til møtene i Kommisjonen hvor regelverksendringer har vært diskutert. Vi har verken nylig eller tidligere mottatt noen søknader om å få status med kontrollerte oppstallingsforhold. Endringen gjelder lettelse i myndighetenes krav til rapportering. Den er ikke hørt ettersom det anses som åpenbart unødvendig. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel. 

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel med tilpasning.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2023/2156
Basis rettsaktnr.: (EU) 2015/1375
Celexnr.: 32023R2156

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 20.10.2023
Frist returnering standardskjema: 01.12.2023
Dato returnert standardskjema:
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 15.03.2024
Nummer for EØS-komitebeslutning: 44/2024
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: 01.12.2023
Dato for faktisk gjennomføring: 18.03.2024
Dato varsling til ESA om gjennomføring: 08.04.2024

Lenker