Prøvetaking - mykotoksiner og plantetoksiner- Endring for uttak av urter, teer og krydder

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/885 av 20. mars 2024 som endrer gjennomføringsforordning (EU) 2023/2782 om fastsettelse av prøvetakings- og analysemetoder for kontroll av nivåene av mykotoksiner i mat med hensyn til prøvetakingsmetoden for tørkede urter, urteinfusjoner (tørket produkt), teer (tørket produkt) og krydderpulver.

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/885 of 20 March 2024 amending Implementing Regulation (EU) 2023/2782 laying down the methods of sampling and analysis for the control of the levels of mycotoxins in food as regards the method of sampling for dried herbs, herbal infusions (dried product), teas (dried product) and powdered spices

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 05.03.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 09.04.2024

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen endrer vedlegg I, del II, kapittel M til Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2782 som har etablert prøvetakings- og analysemetoder som skal brukes for kontroll av nivåene av mykotoksiner og plantetoksiner i næringsmidler.

Bakgrunnen for endringene er at resultatene fra nylig forskning utført av det tyske føderale instituttet for risikovurdering (BfR) viser at prøvetakingsmetoden for kontroll av plantetoksiner (og for kontrollen av mykotoksiner) i tørkede urter, urteinfusjoner (tørket produkt), teer (tørket produkt) og krydder i pulverform tatt ut slik den er fastsatt i fo. (EU) 2023/2782 ikke garanterer å oppnå en prøve som er representativ for det prøvetatte partiet.

Det er derfor nødvendig å endre prøvetakingsmetoden ved å øke den påkrevde vekten av enkeltprøven og av prøven (samleprøven). Reglene for prøvetaking av kosttilskudd som inneholder tørkede urter i bulk før de pakkes i detaljhandel/individuelle pakker til den endelige forbrukeren er også presisert. Dette er gjort for å sikre at prøven (samleprøven) er representativ for det prøvetatte partiet.

Ettersom gjennomføringsforordning (EU) 2023/2782 gjelder fra 1. april 2024, har EU vedtatt at denne forordningen skal tre i kraft på den tredje dagen etter kunngjøringen i Official Journal. Dette for å unngå at nasjonale kompetente myndigheter anvender gjeldende regler i forordningen for en kort periode.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om prøvetaking og analyse for offentlig kontroll av visse forurensende stoffer i næringsmidler. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes å få økte kostnader ved prøvetaking både for myndigheter og næringen ved at prøvemengden som blir tatt ut fordobles for de nevnte produkter. Rettsakten forventes ikke å få vesentlige administrative konsekvenser for myndigheter og næringen. Resultatet vil likevel gi et bedre representativt analyseresultatet, hvilket igjen gir både myndigheter og næringen et tryggere fundament for de avgjørelsene som ev. blir tatt i etterkant av et analysesvar. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2024/885
Basis rettsaktnr.: 2023/2782
Celexnr.: 32024R0885

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 01.03.2024
Frist returnering standardskjema: 21.06.2024
Dato returnert standardskjema: 10.04.2024
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 03.04.2024
Høringsfrist: 20.05.2024
Frist for gjennomføring:

Lenker